Iedere muziekant maakt demo’s van nieuwe liedjes. Zo ook de Engelse singer-songwriter David Philips. De in Barcalona woonachtige Philips doet dat het liefst op zijn oude 4-track Tascam Portastudio cassette recorder uit de jaren ’80 van de vorige eeuw, voorzien van TDK SA90 casettebandjes. In het begin van de herfst in 2012 begon hij met het maken van deze demo’s van liedjes die hij in de loop van het jaar had geschreven. Het resultaat bleek zo verbluffend goed dat, in samenspraak met zijn Nederlandse platenmaatschappij Black & Tan Records, besloten werd deze demo’s uit te brengen op CD. ‘December Wine (4 track tapes)’ zal op 4 februari as worden uitgebracht, waarna een Europese tour volgt.

‘December Wine’ is het 3e album van Philips, het 2e dat hij compleet zelf heeft opgenomen, gemixt, gemasterd en geproduceerd. Ook alle instrumenten worden door Philps gespeeld. Het gevaar drijgt dat een man met alleen een gitaar snel gaat vervelen. Zo niet bij David Philips. Zijn liedjes zijn gevarieerd en zorgt daardoor dat je bij de les blijft. Neem bijvoorbeeld mijn favoriet ‘Big Thing’. Zijn de eerste nummers van de cd nog modieuze singer-songwriter songs, hier gooit hij het over een andere boeg en mengt hij bluesy accoorden met midden-oostense invloeden, terwijl het gezongen word door een harpmicrofoon. Even verop komen we ‘Life On A Wing’ en ‘The Man In The Moon Looks Scared’ tegen. Beide nummers die door de toevoeging van bass en drums zo uit de jaren ’60 weg geplukt lijken te zijn. Om de variatie nog groter te maken gooit hij er met titelsong ‘December Wine’ nog een stomp blues tegenaan.

Na ‘The Rooftop Recordings’ (opgenomen in zijn dakappartement in Barcalona) is dit de 2e op ludieke wijze opgenomen plaat van Philips, maar zonder een ‘Rooftop Vol.2’ te worden.  Zoals eerder gezegt is het een muzikaal gevarieerd album waarop Philips zeer duidelijk zijn kwaliteiten als zanger en multi-intrumentalist heeft laat horen. Maar om, na 2 van dit soort alums, verzadiging te voorkomen mag het volgende album er eentje worden met een complete band. (Black & Tan Records) (8/10)

Deel: