‘Hounds of Love’ is het vijfde studio album van de Britse zangeres Kate Bush. Uitgebracht in 1985, was het Bush’ tweede album dat de Britse hitlijsten aanvoerde, en tot op heden haar best verkochte studio album. ‘Hounds of Love’ kreeg hiervoor in Engeland twee keer de platina status. Van het album kwamen vier singles uit, te weten: ‘Running Up That Hill’, ‘Cloudbusting’, ‘Hounds of Love’, en ‘The Big Sky’. ‘Running Up That Hill’ werd een van haar grootste hits in haar thuisland en zorgde ervoor dat ze in de V.S. weer in de belangstelling kwam vanwege het feit dat het nummer veel airplay kreeg.

In de zomer van 1983 liet Bush haar eigen 24-track studio bouwen in de tuin van haar ouderlijk huis. Tijdens de opname sessies voor ‘Hounds of Love’ werd er gebruik gemaakt van Fairlight CMI synthesizer, piano, traditionele Ierse instrumenten en meervoudig zangwerk. Het koor dat te horen is in ‘Hello Earth’ is een fragment uit het traditionele Georgiaanse nummer ‘Tsintskaro’, uitgevoerd door de Richard Hickox Singers. ‘Be Kind to My Mistakes’ was geschreven voor de uit 1986 gereleaste film ‘Castaway’, geregisseerd door Nicolas Roeg met in de hoofdrol Tom Hanks. Het nummer is te horen tijdens de openingsscene van de film. De tekst “It’s in the trees! It’s coming!”, die te horen is een het begin van ‘Be Kind to My Mistakes’ is geleend van een seance scene uit de Britse horrorfilm ‘Night of the Demon’ (1957).

Het album bestond uit een a-kant met daarop ‘Hounds of Love’, en aan de b-kant een 7 nummers tellend concept album getiteld ‘The Ninth Wave’, geispireerd door het schilderij met dezelfde naam geschilderd door Ivan Aivazovsky. het schilderij ‘The Ninth Wave’ is geschilderd in 1850. Bush beschreef haar album als zijnde een persoon die s’nachts alleen in het water ligt. “Het gaat over hun verleden, heden en toekomst die eraan komt om ze wakker te maken, om te voorkomen dat ze verdrinken en het tot de ochtend verhinderen dat ze in slaap vallen”. Lange tijd werd er gedacht dat het over de dood ging. Ieder nummer geeft er een andere kijk op. Tijdens een in 1985 voor de Franse tv gehouden interview liet Kate weten dat ze ‘Hounds of Love’ beschouwd als twee albums.

‘Hounds of Love’ kwam als gezegd uit op 16 september 1985 via EMI Records. In 1997 kwam er een cd-heruitgave op de markt met daarop 6 bonus tracks: 12″ mixes van ‘The Big Sky’ en ‘Running Up That Hill’ en de b-kanten ‘Under The Ivy’, ‘Burning Bridge’, ‘My Lagan Love’, en ‘Be Kind To My Mistakes’. Een op rose vinyl geperste versie van het album werd speciaal voor Record Store Day 2011 uitgebracht, wereldwijd in een oplage van 1000 stuks. In augustus 1985 bracht NME music magazine een artikel over Bush met de titel “Where Are They Now”. Twee dagen later had tijdens de show van Wogan de single ‘Running Up that Hill’ haar permiere. De single denderde de Britse hitlijsten in en piekte aldaar op de derde plaats, daarmee haar beste single ooit. Ook in Nederland deed de single het goed in onze Top 40. ‘Hounds of Love’ kwam direct op plaats 1 binnen, daarmee Madonna’s album ‘Like a Virgin’ van de troon stotend.

‘Hounds of Love’ betekende haar doorbraak in de V.S. met de Top 40 hit ‘Running Up That Hill’. Ook produceerde het album een aantal videoclips, de meest beroemde is die behorende bij de single ‘Cloudbusting’ die was geregisseerd door
The album marked Bush’s breakthrough into the American charts with the Top 40 hit “Running Up That Hill”. The album Julian Doyle, met als tegenspeler acteur Donald Sutherland. Zowel het nummer als de clip waren geinspireerd door het leven van psygoloog Wilhelm Reich. In 2006 gaf NME het album de titel “41st best British album of all time”. De 19e editie van British Hit Singles & Albums, in 2006 gepubliceerd door Guinness publiceerde een lijst van de Top 100 albums aller tijden. In deze lijst stond ‘Hounds of Love’ op de 70e plaats.

Deel: