Ergens op de grens van Brabant en Limburg ligt een klein dorp. Het is een dorp van ons kent ons, en alles en iedereen gaat er gemoedelijk. In het dorp staat een oude herberg, waar een ieder op een willekeurige dag binnen kan vallen met zijn of haar verhaal; de barman heeft er altijd tijd om je wat troost te bieden. Gezegend met een glas bier wordt iedere blues omgebogen in een lofzang waarbij het bier eens een keer niet de lucht in wordt gegooid. De barman van Herberg de Troost is Jack Poels, bekend van Rowwen Hèze.

Poels begon in 2009 te schrijven voor Dagblad de Limburger. Zijn gedichten, vertelsels werden op muziek gezet en al gauw verscheen  een eerste cd. ‘Langs de weg’. Begeleidt door Poels vaste muzikale partner Tren van Enckevoort, drummer Sjoerd Rutten (Ruud Hermans, Stevie Ann, Dewi) en de broers Jan en Ron van der Burgt, die ik tien jaar geleden al ooit interviewde toen ze als Mo’ Jones in het voorprogramma speelden van Level 42. En muziek is in dezen net als bier, het smaakt uiteindelijk naar meer en zo geschiedde een tweede herberg: ‘Rijstwafels met pindakaas’.

Ondanks dat Herberg de Troost een vrij Limburgs collectief is, probeert Poels het voor zijn doen internationaal: Waar Rowwen Hèze veelal voor de niet-Zuiderlingen abracadabra klinkt, zingt Poels ditmaal gewoon in het Nederlands. Natuurlijk met de voor hem toch wel zo herkenbare Americaanse tongval. Gelukkig.

Het verhaal van ‘Rijstwafels met pindakaas’ is de zoektocht naar een warme maaltijd op eerste kerstdag in de Utrechtse binnenstad. Met pijn en moeite: geen maaltijd, wel liefde. Wat een mooi plot voor een kerst-cd. Het resultaat is uiteindelijk een cd geworden met 10 gevoelige nummers, aaneengepraat als een kerstverhaal. Het is om eerlijk te zijn is het de tekst tussendoor die van het album een kerstalbum maakt. Stuk voor stuk of als collectief, ‘Rijstwafels met pindakaas’ bestaat uit mijmeringen aan vroeger, het heden en de wellicht voor een buitenstaande wat vage samenraapsels en flarden van teksten die zo op het eerste gehoor niet echt bij elkaar horen. Een herinnering aan een uitje naar Ierland, een gebeurtenis die Poels ook al bezong op Rowwen Hèze’s laatste cd ‘Geal’, vergelijkend het het Eindhovense Stratumseind, of ode aan een goede vriendin, ‘Eveline’, het heeft allemaal net zo min met kerst te maken als het onvervalste tex-mex-nummer ‘Kip met chocoladesaus’ of het ‘Broodje knak’. Goed, het verhaal is de zoektocht naar eten, maar om het nu als kerst-cd aan te prijzen, nou nee.

Wellicht het dichtst bij het kerstgevoel komt ‘Buiten is het koud’, gebracht door de ontdekking van de mannen, Karlijn van Dinther, de 21-jarige blonde die in China wellicht bekender is dan hier in Nederland. Of wellicht de ‘Rijstwafels met pindakaas’ zelf. Wat meer richting de country en misschien is dat toch de kracht die de herberg heeft maar Poels mist. Als frontman van Rowwen Hèze is Poels de onvervalste nummer één, wil de sympathieke Limburger het in het Nederlands of met een thema doen, kan hij het beter overlaten, want de muziek van de titeltrack van de cd is van Skinny Jones (Ron van der Burgt). De nummers die Poels schreef en zingt zijn als ik eerlijk moet zijn de mindere van de cd. Een cd die over het algemeen niet slecht is, rustig dat wel, maar zeker geen kerst-cd. Haal dat plakkaat er af, haal de inleidende praatjes er tussenuit en je hebt gewoon een lekker cd-tje. (6/10) (CNR)

Deel: