Onder het mom dat iedere zichzelf respecterende artiest tegenwoordig een eigen kerstalbum moet uitbrengen, komt dit jaar het Belgische Scala, onder leiding en medewerking van de Kolacny Brothers, met een kerst-album. ‘December’ is volgens Steven Kolacny, een van de broers, opgenomen en uitgebracht na een jarenlange golf van vragen hierover. Logisch, want wie koor denkt, denkt kerst. En wie denkt aan een inmiddels wereldberoemd koor, moet dan in feite denken aan een wereld-album. Een gevaarlijke gedachte, maar in het geval van Scala is die gedachte minder riskant dan bij welke andere artiest dan ook.

De reputatie van Scala is inmiddels bekend: Het koor uit Aarschot heeft een grote reputatie op te houden als het gaat om koorinterpretaties van bekende en minder bekende rocknummers. Hun versie van het nummer “Creep” van Radiohead werd gebruikt in de trailer van de film ‘The Social Network’, over de opkomst van Facebook. Het inmiddels tiende album in de zestien jaar dat het koor bestaat, heeft een veertiental tracks, waarvan Steven Kolacny er zelf twee schreef. Voor de rest brengt Scala wederom een flinke dosis rock in een koorjasje. Onder anderen Pearl Jam’s ‘Let me sleep’,Coldplay’s ‘Christmas Lights’ en ‘When doves cry’ van Prince komen de revue voorbij. En hoe je het wendt of keert, het Belgische meisjeskoor brengt sommige van hen in uiterste perfectie. Edoch, het meest bekende kerstnummer van het album, ‘2000 miles’ van The Pretenders is wellicht iets te gemakkelijk op cd gezet.

Goed, eerlijk is eerlijk, je moet natuurlijk van koormuziek houden, hoewel Scala van de bekende koren het popkoor is dat koorzang in de mainstream heeft getrokken. Hun versie van Joni Mitchell’s ‘River’ mag als klein hoogtepuntje van de cd worden aangemerkt. Linkin Park’s ‘My December’ had flink beter gekund; De electronische drums in het midden van het stuk zijn totaal overbodig. Neen, als je Scala pakt, moet de electronica achterwege blijven, de pianopartijen van de gebroeders Stijn en Steven Kolacny mogen er van mij nog bij, maar verder heeft het koor totaal niets nodig. Getuige ook Sufjan Stevens’ ´It’s Christmas! Let’s Be Glad´, wat wellicht beter achterwege gelaten had kunnen worden.

Het is jammer dat de Kolacny’s niet vaker gebruik maken van gedegen zangers als Arid-zanger Jasper Steverlinck, waarmee ze enkele jaren geleden vierhandig piano weken, nee maanden mee op één stonden bij onze zuiderburen, met een cover van David Bowie’s ‘Life on Mars’. De naam hebben ze, helaas maken ze het zichzelf sinds het dat succes vaak te gemakkelijk. De nummers met Scala hebben een veilig karakter, ook op ‘December’ weer, waardoor de tracks gewoon gedegen zijn, maar niet echt boven zichzelf uit stijgen. Als kerstalbum is ´December´ een van de verrassendste van de laatste jaren, als album van Scala is het helaas een van de mindere. Maar goed, wellicht zijn we verwend op het punt van Scala. (7/10) (PIAS)

Deel: