‘Imagine is het tweede studio album van John Lennon. Opgenomen en uitgebracht in 1971, liet het album nummers horen die rustiger, commercieler, en een stuk minder avant-garde achtig waren dan die op zijn vorige album, het veelgeprezen ‘John Lennon/Plastic Ono Band’. ‘Imagine’wordt beschouwd als het meest populaire album van Lennon. In 2012 stond het album op de 80e plaats in Rolling Stone’s “500 Greatest Albums of All Time”.

De tracks van ‘Imagine’ zijn in eerste instantie opgenomen in Lennon’s eigen opnamestudio, de Ascot Sound Studios in Tittenhurst Park. Later is de muziek op de tracks vervangen in de Record Plant in New York City, alwaar er violen en saxofoonpartijen zijn toegevoegd. Net als op zijn laatste album, was Phil Spector co-producer naast Lennon en zijn vrouw Yoko Ono, en de steunpilaar van de Beatles, Klaus Voormann, keerde terug voor de baspartijen. Uitgebreide opnames van de sessies, die de evolutie van sommige songs laat zien, werden samengevoegd voor de videodocumentaire ‘Gimme Some Truth: The Making of John Lennon’s Imagine’.

De eerste nummers ‘It’s So Hard’ en ‘I Don’t Want to Be a Soldier, Mama, I Don’t Want to Die’, zijn in februari 1971 opgenomen in de beroemde Abbey road studio’s, gedurende de opnamesessies voor Lennon’s single ‘Power to the People’. Een van de musici die Lennon begeleidden was drummer Jim Gordon, die kort daarop vertrok bij Derek & The Dominos. Een cover van het in 1958 gehouden Olympische Spelen nummer ‘Well (Baby Please Don’t Go)’ – wat later uitgebracht werd als onderdeel van de ‘John Lennon Anthology – is ook tijdens deze sessie opgenomen. Eind juni bij elkaar komend in Ascot Sound, kreeg Lennon hulp van Nicky Hopkins, leden van Badfinger, Alan White en Jim Keltner. George Harrison kwam langs om wat gitaarpartijen te spelen, waarna hij zich bezig ging houden met het organiseren van the Concert for Bangladesh.

De titeltrack ‘Imagine’ werd Lennon’s handelsmerk en was geschreven als pleidooi voor wereldvrede. Ook het nummer ‘Jealous Guy’ was zeer populair, het was in eerste instantie gecomponeerd tijdens de tekstschrijfsessie in India in 1968, wat leidde tot het Beatles album ‘The Beatles’. Het nummer ‘Imagine’ is geschreven en opgenomen tijdens een periode toen het tussen Lennon en McCartney even niet zo goed ging, dit een jaar na de split van de Beatles. McCartney moest naar het Hoger Gerechtshof om hun samenwerking te laten beeindigen. Harrison wast gastspeler op de helft van de nummers op ‘Imagine’, inclusief het nogal brute nummer ‘How Do You Sleep?’; een nummer geschreven vanwege McCartney’s persoonlijke aanval op Ono en Lennon op zijn album ‘Ram’.

‘Imagine’ kwam uit op 9 september 1971 in de V.S, een maand later in de U.K. De eerste releases bevatten een foto van Lennon terwijl hij een varke vasthield, dit als spotprent tegenover McCartney’s cover van het album ‘Ram’, waarop hij een schaap vasthield. ‘Imagine’ was origineel uitgekomen in een quadrofonische versie. De foto’s van zowel de voor- als de achterzijde van het album zijn gemaakt door Yoko Ono. Yoko Ono was de supervisor voor het remixen van een geremasterde ‘Imagine’ release.De reissue kwam uit in 2003 via het Mobile Fidelity Sound Lab op een goudkleurige CD en op 180gr vinyl. In 2010 kwam er wederom een geremasterde versie uit. Op 23 november 2010 kwam ‘Imagine’ uit via de Rock Band 3 video game.

Het muziekblad Rolling Stone liet na de release van het album weten dat ‘Imagine’ een substantieel deel van goede muziek bevatte, maar in vergelijking tot de voorganger van ‘Imagine’ zou het nogal saai zijn. Wereldwijd steeg ‘Imagine’ naar de top van de diverse hitlijsten en werd een million seller, met de titeltrack behaalde Lennon de 3e plaats in de V.S. In 2012 stond het album op de 80e plaats in Rolling Stones lijst van “500 Greatest Albums of All Time”. In 1972 releasten Lennon en Ono een 81 minuten durend promotiefilmpje als begeleiding van ‘Imagine’. Deze film liet Lennon en Ono zien in hun huis in Berkshire property te Tittenhurst Park en in New York City. Het bevatte een groot aantal tracks van het album en wat extra’s van Ono’s album ‘Fly’ (1971). Aan de film werkten veel bekende mensen mee waaronder Andy Warhol, Fred Astaire, Jack Palance, Dick Cavett en George Harrison.

Deel: