Can it go any faster? De 23-jarige Britse soulzangeres Lianne La Havas, dochter van een Griekse vader en een Jamaicaanse moeder, had vorig jaar op de BBC haar eerste televisie-optreden. In de Jools Holland-show maakte ze indruk op Bon Iver, die haar meteen meenam op zijn tournee. In maart van dit jaar bracht La Havas de EP ‘Lost Found’ uit, gevolgd door haar debuutalbum ‘Is Your Love Big Enough?’. In de tussentijd kwam Stevie Wonder naar een optreden van haar kijken en belde Prince op met de mededeling dat hij haar graag wilde ontmoeten. Vorige week startte ze in Brussel haar Europese tour. Dit weekend trad ze op in de Eindhovense Effenaar.

Helemaal alleen op het grote podium, met een  gitaar die ze hoog vasthoudt en een joekel van een glimmend sieraad om begint ze het nummer ‘No Room For Doubt’, in origineel een duet met Willy Mason. Ze zet verkeerd in, herstelt zich glimlachend – daarmee elke bezoeker inpakkend – en speelt en zingt de rest van het nummer foutloos. Hierna verschijnt de band, een drummer, bassist en pianist, en wordt ‘Au Cinema’ gespeeld, gevolgd door ‘They Could Be Wrong’, waarna ze met een bedeesd stemmetje ‘Everything Everything’ aankondigt. Het lieflijke nummer begint ze rustig en misschien is het even te kalm want vanuit de zaal begint geroezemoes te klinken. Ze haalt een paar keer flink uit met haar warme, sterke soulstem waar een sexy hees kantje aanzit, en krijgt iedereen weer stil. De hit ‘Is Your Love Big Enough’ volgt, waarna de band even rust van haar krijgt en ze alleen ‘Tease’ en de Jill Scott-cover ‘He Loves Me’ speelt. De band keert terug, ze legt haar gitaar aan de kant – waardoor ze nog kleiner en kwetsbaarder lijkt maar haar glimlach nog groter – en vertelt dat haar ex een bron van inspiratie is geweest, waarna onder andere het nummer ‘Gone’ wordt gedaan.

‘It is time for me to say goodbye,’ zingt ze in het swingende en funky nummer ‘Forget’. Het is het type song waardoor je meteen snapt waarom Prince in haar geïnteresseerd is. Het podium blijft leeg achter. Het publiek vraagt om meer en wordt beloond met nog twee nummers, waaronder het grappige ‘Age’. Hierna is het echt klaar, maar niet voordat ze met trots haar band nog heeft voorgesteld.

Hier stond een klein maar heel fijn meisje met een onweerstaanbare stem, die het in zich heeft een grote mevrouw te worden. Het zou zo maar eens kunnen dat dit meteen de eerste en laatste keer was dat ze in de Effenaar speelde.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Deel: