De winnaars voor Edison Jazz/World, de oudste muziekprijs van Nederland, zijn bekend. In de categorie Jazz Nationaal is Martin Fondse de winnaar. Andere winnaars zijn de internationale artiesten Christian Scott (Internationaal), Gregory Porter (Vocaal) en het Gurdjieff Folk Instruments Ensemble (World). De Edison voor dvd gaat naar Under African Skies, Graceland 25th Anniversary van Paul Simon die voor deze documentaire terugging naar Zuid Afrika. Bij de categorie Bijzondere Uitgave van Historische Aard beloont de vakjury de serie Live at the Concertgebouw met een Edison. De prijzen worden op woensdag 28 november in het Muziekgebouw Eindhoven uitgereikt.

Nationaal
In de categorie Jazz Nationaal is de keuze gevallen op het album ‘Testimoni’ van Martin Fondse. De jury roemt Testimoni, een suite in twee delen: ‘Interiori’ ,een introspectief deel en ‘Exteriori’: een loflied op de expressie. De luisteraar wordt meegesleept door de prachtige composities van Martin Fondse, die zijn inspiratie put uit verschillende bronnen, en de muzikale verbeeldingskracht van trompettist Eric Vloeimans en het sublieme spel van het Matangi Strijkkwartet. Testimoni is voor de jury een project waarin hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek op een fascinerende manier zijn gecombineerd tot een boeiende muzikale ervaring.

Foto (c) Stephen Hotsma/Maxazine.nl

Internationaal
De jury acht Christian Scott onbetwist de trompettist van zijn generatie. Met zijn nieuwe naam aTunde Adjuah schudt hij een donker deel van de Amerikaanse geschiedenis van zich af en gaat hij terug naar de tijd van voor de slavernij. De trompettist onderzoekt op deze plaat wie hij nou eigenlijk zelf is. Deze reis brengt hem van West Afrika door de diaspora, naar Europa en terug naar New Orleans, waar hij vandaan komt. Scott aTunde Adjuah brengt je volgens de jury in trance, laat je nadenken en maakt dat je danst.

Vocaal
In de categorie Jazz Vocaal gaat de prijs naar het album ‘Be Good’ van Gregory Porter. De jury roemt de inmiddels in Brooklyn, New York woonachtige Porter als het prototype jazzzanger van nu, met een stem die onmiddellijk de vergelijking oproept met Nat King Cole en de kracht bezit om een groot publiek te bereiken.

DVD
In de categorie dvd bekroont de jury de documentaire ‘Under African Skies’. Daarin gaat Paul Simon terug naar Zuid Afrika, waar hij 25 jaar eerder zijn meest succesvolle album opnam : “Graceland” Hij bezoekt de technici en musici waarmee hij samenwerkte, waaronder leden van de vocale groep Ladysmith Black Mambazo, die met de sessies wereldberoemd werd. Naast het nostalgische karakter rond deze fonografische million seller (14 miljoen exemplaren) staat de documentaire open voor en uitvoerig stil bij het omstreden karakter van de onderneming. Simon wist van de culturele boycot, maar sloeg kritiek van zich af met de opvatting dat muziek de grenzen van de politiek overschrijdt.

World
Met de cd van het Gurdjieff Folk Instruments Ensemble heeft muzikaal leider Levon Eskenian een zeer waardevolle bijdrage geleverd aan de ontsluiting van het merkwaardige oeuvre van de Armeens/Griekse Mysticus Gurdjieff (1877 – 1949). Hij heeft de pianocomposities van Gurdjieff als het ware terugvertaald naar de oorspronkelijke instrumenten waarop Gurdjieff deze muziek gehoord moet hebben tijdens zijn reizen. Nu blijkt ineens dat Gurdjieff’s composities op instrumenten als o.a. Duduk, oud, santur, saz, kanun, tar en kamancha volkomen natuurlijk en oorspronkelijk klinken.
Levon Eskenian en de zijnen hebben hiermee een ontbrekende en waardevolle schakel aangedragen waarmee de muziek van Gurdjieff in een ander daglicht komt te staan en begrijpelijker wordt. De jury was unaniem onder de indruk van deze prestatie.

Bijzondere uitgave
De jury bekroont in deze categorie de serie Jazz at the Concertgebouw. Lang voor de mega festivals in Den Haag en Rotterdam was het Amsterdamse Concertgebouw het mekka voor de Nederlandse jazzliefhebber. Onder de bezielende leiding van impresario Lou van Rees traden vanaf de jaren vijftig vrijwel alle kopstukken uit de jazz op in Amsterdam. Dat deze concerten überhaupt zijn opgenomen is een wonder; dat ze nu zo liefdevol worden uitgebracht op CD is een droom voor velen én een waardevolle bijdrage aan het Nederlandse jazzerfgoed. De recente CD (zesde in de serie) van Lee
Konitz, Zoot Sims, Phineas Newborn, Red Garland, Oscar Pettiford en Kenny Clarke is een opname van het concert op 27 september 1958 dat Lou van Rees organiseerde onder de noemer Jazz from Carnegie Hall.

Dee Dee Bridgewater
Op woensdag 28 november worden de Edisons uitgereikt in het Muziekgebouw Eindhoven. Diverse winnaars zullen onder leiding van Vince Mendoza en het Metropole Orkest repertoire ten gehore brengen. Het programma na de pauze wordt volledig ingevuld door Dee Dee Bridgewater, winnaar van de Oeuvreprijs 2012. De avond wordt gepresenteerd door Co de Kloet. Een radio-uitzending van het prestigieuze evenement op 28 november is live te volgen op Radio 6. Er zijn nog kaarten beschikbaar via www.MuziekgebouwEindhoven.nl.

Deel: