Begin september kwam het zevende soloalbum van Mark Knopfler uit. Dat is al weer even geleden, maar toch wilde ik er even iets over vertellen. Het album heet ‘Privateering’ en is opgenomen in zijn eigen British Grove Studio’s in Londen. De voormalige Dire Straits-frontman produceerde het album zelf, samen met co-producers Chuck Ainlay en Guy Fletcher. ‘Privateering’ is een dubbelalbum vol zogenaamde “originals” geworden, oftewel classic songs uit vervlogen tijden. Enkele van de nummers op het album bracht Knopfler al ten gehore tijdens zijn gezamenlijke tour met Bob Dylan in 2011. Het album werd ingespeeld door Knopfler’s vaste “huisband”, aangevuld met gastmuzikanten als Kim Wilson van de Fabulous Thunderbirds en Ruth Moody van The Wailin’ Jennys.

Wie de naam Mark Knopfler hoort denkt natuurlijk gelijk aan de Dire Straits waarmee hij een aantal enorme hits heeft gescoord, waaronder ‘Private Investigations’, ‘Money for Nothing’, ‘Walk of Life’, ‘Calling Elvis’ en ‘Sultans of Swing’. De knallende gitaarsolo’s, maar ook het rustige akoestische gitaarspel, daar staat Mark bekend om. Zijn nieuwste album ‘Privateering’ gooit het over een hele andere boeg. De laatste jaren deed Knopfler al heel wat anders vergeleken met zijn Dire Straits periode, maar natuurlijk is Mark’s herkenbare gitaarspel op dit album terug te horen, al bij het eerste nummer ‘Redbud Tree’ laat hij buiten zijn aparte stem en zangwijze zijn grote klasse horen. Als album opener is ‘Redbud Tree’ zeker een goede keuze, helaas een beetje kort, maar als het verdere album in deze trend doorgaat wordt het genieten.

Track twee, getiteld ‘Haul Away’, is iets van een folksong. het begint met fluitspel, waarna het zich ontpopt in een heerlijk meezingnummer. ‘Don’t Forget Your Hat’ laat heerlijk pianospel en rauwe gitaarklanken horen. Een echt bluesnummer, compleet met mondharmonika. De titeltrack ‘Ptivateering’ is een nummer wat je niet uit je hoofd kan krijgen, dit nummer maakt je vrolijk en zorgt ervoor dat je automatisch mee gaat zitten trommelen. Erg aanstekelijk dus. Track vier, Miss You Blues, opent met heerlijk akoestisch gitaarspel. Na deze eerste vier nummers beluisterd te hebben kan ‘Privateering’ voor mij al niet meer stuk. Eigenlijk wil ik hier niets meer prijsgeven over het album, ik ben van mening dat jullie zelf maar eens moeten gaan luisteren wat de man voor kwaliteiten in huis heeft.(8/10)(Mercury)

Het album zal verkrijgbaar zijn als: 2 Cd standaard versie Deluxe 2 Cd + Bonus disc Super Deluxe Box: standard cd + 2LP Vinyl + Bonus cd met 3 extra tracks + EPK dvd + Numbered art print + Credit card met exclusieve downloadcode voor een volledig concert 2 LP vinyl

{slide=Tracklisting}

Disc 1

1. Redbud Tree

2. Haul Away

3. Don’t Forget Your Hat

4. Privateering

5. Miss You Blues

6. Corned Beef City

7. Go, Love

8. Hot Or What

9. Yon Two Crows

10. Seattle

Disc 2

1. Kingdom Of Gold

2. Got To Have Something

3. Radio City Serenade

4. I Used To Could

5. Gator Blood

6. Bluebird

7. Dream Of The Drowned Submariner

8. Blood And Water

9. Today Is Okay

10. After The Beanstalk

{/slide}

Deel: