Zaterdag 22 december organiseert Underground voor de derde keer festival Stille Nacht. Ook tijdens deze editie van staat het `liedje’ centraal en bieden we bezoekers een fijne selectie artiesten in de hoek van singer-songwriter, americana, folk- en indiepop. Speciaal voor dit festival wordt Underground elk jaar omgetoverd tot een intiem indoor minifestivalterrein met meerdere podia, waaronder twee speciale huiskamers.

De eerste namen van artiesten die op festival Stille Nacht spelen zijn bekend. Op de derde editie van het Lelystadse festival spelen onder andere Neil Halstead (UK), Case Mayfield, Anne Soldaat, Douwe Bob, Tangarine, Yori Swart, Man From The South en Broeder Dieleman.

Voor singer-songwriter Neil Halstead (Slowdive, Mojave 3) is Lelystad de enige Nederlandse stop in zijn Europese Tour. Douwe Bob – winnaar van het programma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland – komt in Lelystad optreden met zijn volledige band. Het optreden op Stille Nacht is een van de vijf shows die hij doet in 2012. Underground maakt naar verwachting half november de definitieve line-up van het festival bekend.

TICKETS
Om de intimiteit van het festival te bewaken zijn er in totaal slechts 350 kaarten beschikbaar. De toegangsprijs voor het gehele festival bedraagt in de voorverkoop €24,00. Kaarten zijn te koop via de website van Underground, Platenhuis ’t Oor in Almere en de FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad.

LINE-UP 2012

Neil Halstead (UK)
De Engelse singer-songwriter Neil Halstead wordt vaak vergeleken met artiesten als Nick Drake en Gram Parsons. Hij maakte deel uit van de gerenommeerde bands Slowdive en Mojave 3 en is tegenwoordig actief als soloartiest. In Lelystad presenteert hij zijn nieuwste album “Palindrome Hunches”.

Case Mayfield
De roots van Case Mayfield (Kees Veerman) liggen in het vissersdorp Volendam. Een optreden in De Wereld Draait Door, sessies op de radio en lovende reviews in alle muziekbladen zorgden voor een kleine hype bij het verschijnen van zijn debuutplaat ‘The Many Coloured Beast`. Muzikaal gezien vindt hij zijn herkomst in muziek van onder meer Ryan Adams en Ray LaMontagne. In Underground zal Case een akoestisch solo-optreden verzorgen.

Anne Soldaat
We kennen Anne Soldaat allemaal als de voormalige gitarist van Daryll-Ann (1988-2004). Na het uiteenvallen van deze band richt hij de band Do-The-Undo op waarmee hij in 2007 een titelloos album uitbrengt. Zijn tweede plaat In Another Life (april 2009) brengt hij onder zijn eigen naam uit. In augustus van dit jaar verscheen zijn nieuwe titelloze album. Volgens Gijsbert Kamer van de Volkskrant een verbluffend mooie plaat. In Underground geeft Anne een optreden met zijn complete band.

Douwe Bob
Douwe Bob Posthuma deed mee aan de zoektocht van Giel Beelen naar De Beste Singer-Songwriter van Nederland en won. Zijn performance was sterk en zijn Johnny Cash-achtige muziek klonk als een klok. In Lelystad komt hij optreden met zijn volledige band met daarin o.a. Anne Soldaat en Matthijs van Duijvenbode (Johan, Tim Knol).

Tangarine
Authentiek en oprecht – dat zijn de kernwaarden van de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks, die samen het duo Tangarine vormen. Ze mogen niet ontbreken op Stille Nacht, aangezien de heren zijn geboren in Lelystad. De sterkste troef van Tangarine is de onberispelijke samenzang in de traditie van bijvoorbeeld een Simon & Garfunkel.

Yori Swart
In 2010 won Yori Swart de Amsterdamse Popprijs, een jaar later de Grote Prijs van Nederland en in 2012 werd ze door 3FM gekozen tot Serious Talent. Ze maakt onvervalste popmuziek met een alternatief randje en is naar eigen zeggen beïnvloedt door Joni Mitchell, Thomas Dybdahl en Ani DiFranco. In Underground zal Yori een akoestisch solo-optreden verzorgen.

Man From The South
Over de muziek van Man From The South moet je niet teveel willen zeggen, of zoals hij het zelf omschrijft: ‘Ik ben Man From the South, een man van weinig woorden’. Maar bloedmooie songs schrijven en zingen kan hij wel. Onlangs verscheen zijn album ‘Koblenz’ bij Quadrofoon records.

Broeder Dieleman
De Zeeuws-Vlaamse zanger Broeder Dieleman is het alter ego van Tonnie Dieleman. Hij geeft zijn liedjes vorm met gitaar en banjo. Inclusief zang in Zeeuws-Vlaams dialect uiteraard. Op 1 december verschijnt zijn debuutalbum `Alles Is IJdelheid`, net op tijd voor festival Stille Nacht.

Deel: