Toen Chris Daughty in 2006 mee deed aan American Idol en ‘slechts’ een vierde plaats behaalde, kon niemand zich indenken dat je enkele jaren later amper nog iets hoorde van Taylor Hicks, Katherine McPhee of Elliott Yamin, die respectievelijk eerste, tweede en derde werden in de talentenjacht. Chris’ uitvoering van Fuel’s ‘Hemorrhage (In My Hands)’ leidde tot een uitnodiging van de band om hun nieuwe zanger te worden, maar de zanger weigerde en startte zijn eigen band, Daughtry, gelukkig maar.

Daughtry werd in 2007 gekroond tot beste doorbraak en amper twee jaar na zijn doorbraak had de band meer dan tien prijzen op zak bij de American Music Awards en de Billboard Music Awards. Ook enkele Grammy-nominaties vielen de band reeds ten deel, het blijkt dat Chris een goede keuze maakte.

Het derde album van de band, ‘Break The Spell’, dat eind vorig jaar uit kwam, werd goed ontvangen en de band startte zijn tweede headlinetour, waarna de band op tournee ging met Nickelback. Niet verwonderlijk, want naast dat Nickelback’s Mike Kroeger al meezong op het vorige album, klinkt Daughtry als de derde druppel water op de Canadese rockers. ‘Break The Spell’ is voor de fans bekend, klinkt net zo veilig als ‘Leave This Town’. Goed, singles ‘Renegade’ en ‘Crawling Back To You’ mogen van ons een tweede kans krijgen, want hebben zeker hitpotentie, maar verder lijkt een en ander nogal erg op elkaar. Niet dat het slechte nummers zijn, zeker niet, maar het luistert nogal vlakjes.

De Tour Edition bestaat er bij ‘Break The Spell’ uit, dat de cd sowieso de ‘deluxe’-editie bevat, die lang niet iedereen zich heeft aangeschaft, maar toch vier aardige toevoegingen op de standaard bevatten. En een bonus-DVD, met daarop twee videoclips en een vijftal nummers van het concert dat de band in juni gaf in Denver. Goed gedaan en niet puur ter promotie is het feit dat ze van die vijf nummers slechts twee nummers hebben genomen van de huidige cd en dus een mooie uitsnede maakten van de tot nu toe drie albums. Hoewel met een akoestische ‘Home’ (waarbij Daughtry nog refereert aan hoe het 6 jaar geleden allemaal begon in Denver), ‘Feels Like Tonight’ en ‘What About Now’ het tweede album, dat zeker niet slecht te noemen is, jammerlijk wordt overgeslagen. Erg uitgebreid is de DVD niet, een documentaire of wat meer live-performances hadden er best op gekund, maar uiteindelijk geven de beelden goed weer hoe de sfeer bij het concert van de band is. En die is goed, zo ook de opnames zelf en voor de fans zal het een leuk snoepje zijn, hoewel de band in Denver hopelijk niet op zijn best was.

Al met al is ‘Break The Spell’ een degelijke cd en is de bonus vanwege de tournee een extra kersje op de taart dat we tegenwoordig gelukkig steeds meer en meer zien. Daughtry zelf geeft met het album aan geen onedayfly te zijn en hoewel de band op dit moment nog onderdoet voor de echte groten zullen ze, mits de lijn wordt voortgezet, over een paar jaar een album uitbrengen dat met recht een klassieker genoemd kan worden. (8/10)(19/RCA/Sony)

Deel: