In 1991 manifesteerde Carver zich met Café Lehmitz. De voorstelling won de VSCD Mimeprijs en de Dommelsch Theaterprijs (de prijs voor de meest belangwekkende voorstelling van het seizoen). Het betekende de doorbraak van Carver. Tegenwoordig is Café Lehmitz een ijkpunt in het Nederlandse theaterlandschap, waar vaak naar teruggegrepen en verwezen wordt. 21 jaar later – neemt Carver deze voorstelling in reprise, met vrijwel het hele oorspronkelijke team, zowel voor als achter de schermen.

De voorstelling Café Lehmitz is gebaseerd op een fotoboek van de Zweedse fotograaf Anders Petersen. Eind jaren zestig kwam hij per toeval terecht in het Hamburgse café Lehmitz, aan het eind van de Reeperbahn. Het café werd bevolkt door mensen aan de zelfkant van de samenleving. Petersen won het vertrouwen en bleef het café twee jaar lang frequenteren om er zijn foto’s te laten maken. Toen hij er acht jaar later nog eens terugkeerde, bleken de stamgasten van toen verdwenen: bijna allen waren gestorven, behalve die ene die de toto won.

In 2010 stond de voorstelling Schoftendiner van Carver [Special Edition] op de Parade: de tweede voorstelling die Beppie Melissen maakte met een groep jonge spelers. Deze zomer gaat Schoftendiner in reprise op de Parade. Daarnaast coproduceert Theatergroep Carver de voorstelling Het Perron die ook op de Parade te zien is. In deze voorstelling speelt Leny Breederveld (zij was jarenlang verbonden aan Carver) samen met haar dochters Lisa, Marie en Dora Groothof en drie mimestudenten.

Foto (c) Mieke Struik

Deel: