In club BIRD vond afgelopen weekend de officiele North Sea Jazz Afterparty plaats, genaamd Boogieball en BIRDsessions. De BIRDsessions zijn normaliter (gratis) toegankelijke jamsessies en vinden meestal plaats op woensdag. Op de tweede avond van de NSJ Afterpartys (op de eerste avond stond in BIRD niemand minder dan de Engelse top-DJ Mark de Clive Low) is het concept eigenlijk hetzelfde: een open podium maar dan onder leiding van niemand minder dan de Britse altsaxofonist Soweto Kinch. Dit weekend is hij sessieleider van de huisband bestaande uit Jason Linder op toeten, contrabassist Stefan Lievestro en Mark Schilders op drums. Later de avond zouden er nog verschillende gastmuzikanten optreden. De laatste jaren vonden de jamsessies plaats in het Hilton hotel waar de artiesten meestal ook verblijven. Nu is gekozen voor BIRD. Het Hilton hotel wordt namelijk verbouwd (goede timing zo tijdens NSJ) en de artiesten logeren dit jaar weer in het vertrouwde Bell Air in Den Haag.

In de andere ruimte vind Boogieball plaats. Het idee achter BoogieBall is dat naast verschillende DJ sets ook artiesten die hebben opgetreden op NSJ, hun favoriete plaatjes komen draaien. Vanavond is het de eer aan niemand minder dan Macy Gray.

Host van deze zaal is de Rotterdamse rapper, producer en acteur GMB, Gery Mendes. Deze alleskunner enthousiasmeert de aanwezigen met zangpartijen tijdens de DJ sets, danst mee met het publiek in de zaal en kondigt dan rond de klok van 02:00 uur Macy Gray aan. De zaal is inmiddels propvol. Macy gaat achter de draaitafel staan en krijgt ter plaatse nog uitleg hoe de Apple laptop werkt. De meisjes die de eerste rijen staan pakken gelijk hun mobiel om foto’s te maken. Zo zou het bijna de hele sessie gaan: Gray serieus kijkend naar haar laptopbeeldscherm, dansende mensen die foto’s van haar proberen te maken en dan GMB die de stemming in de zaal erin weet te houden.

Ik vraag me af hoe de stemming geweest zou zijn als GMB er niet bij was blijven staan met zijn mic, zijn rappartijen tussen de liedjes door, zijn contact met het publiek, zijn danspassen en zijn gulle glimlach naar de zaal. Want alles wat GMB wel had die avond, had Macy duidelijk niet. Na een half uur is de helft van de aanwezigen alweer vertrokken. Zou Macy het in de gaten hebben gehad terwijl ze maar naar haar beeldscherm bleef turen? Of lag het aan de keuzes van de liedjes (een nummer van Michael Jackson opgevolgd door ‘Don’t You Forget About Me’ van de Simple Minds).

Anyway, het was mooi om Macy Gray haar favoriete liedjes te horen draaien, maar volgende keer zie ik haar toch liever weer zingen. En BIRD? BIRD is een veel betere locatie voor de jamsessies dan het oubollige Hilton.

 

 




Foto’s (c) 2012 Robert Tjalondo

Deel: