In de 70´s zijn veel nieuwe bands ontstaan welke we nu nog steeds regelmatig voorbij horen komen in diverse radioprogramma´s, zoals de top 1000. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bands als ABBA, Queen, Roxy Music en Boney M. Hier in ons wekelijkse item ´Do you remember …..´ laat ik deze periode ook regelmatig voorbij komen. Zo ook deze keer met een band wat als grootste hit ´Sugar Baby Love´ had. Deze week in ´Do you remember ….. The Rubettes´.

The Rubettes was een Britse pop band welke onstaan is in het jaar 1973 en samengesteld door het tekstschrijversteam Wayne Bickerton – de toenmalige baas van A&R bij Polydor Records – en zijn collega Tony Waddington, nadat hun op de doo-wop en de 50's gebaseerde nummers geweigerd werden door een aantal bestaande bands. De band ontstond tijdens de nadagen van de zogeheten glam rock periode en droeg witte pakken en stoffen hoeden als handelsmerk op het podium. Hun eerste single, 'Sugar Baby Love' werd gelijk een grote hit met een eerste plaats in de Britse hitlijsten en ook in ons land deed het nummer het erg goed, in de top 40 behaalde het hier ook de toppositie.

Als gezegd was 'Sugar Baby Love' hun eerste grote hit in de U.K. met een half miljoen verkochte singles, wereldwijd ruim 3 miljoen. Opmerkelijk is het feit dat er van die 3 miljoen er 2 miljoen in Frankrijk over de toonbank gingen, iets van geen enkele Britse band voor elkaar had gekregen. De single tesamen met nog drie andere nummers zijn in oktober 1973 opgenomen voor het Polydor label in de Landsdown Studios in Holland Park te Londen door een aantal sessiemuzikanten met als zanger Paul Da Vinci (Paul Prewer). Da Vinci zou geen deel uit gaan maken van de band welke door John Richardson werd samengesteld. Hij zou als solo-artiest verder gaan.

'Sugar Baby Love' was de band's enigste Britse nummer één hit en hun enigste top 40 hit in de V.S. Tesamen met de Glitterband, en Mud waren ze een van de Britse bands welke in 1975 een rol hadden in de film 'Never Too Young To Rock'. Halverwege de jaren '70 hadden ze nog meer hitjes, waaronder 'Tonight', 'Juke Box Jive' en 'I Can Do It'. Het succes van de Rubettes zorgde ervoor dat Bickerton en Waddington State Records oprichtten, tien maanden na de release van 'Sugar Baby Love' verscheen de single 'I Can Do It' op dit label. Met de single 'Under One Roof' (1976) – met als onderwerp een homoseksuele man wie onterft en vermoord werd door zijn vader – verliet de band de glam rock periode. Tesamen met Rod Stewart's 'The Killing of Georgie' was het een van de weinige nummers die over homoseksualiteit gingen.

Het nummer 'Baby I Know' – een country-rock ballad – was hun grootste door hunzelf geschreven en gecomponeerde hit, het nummer bereikten in 1977 de 10e positie in de Britse en Duitse hitlijsten. Begin 1975 bestond de band uit 5 personen, halverwege 1976 gingen ze als kwartet verder. Tijdens zijn afscheidsjaren werd keyboardspeler Bill Hurd een niet aktief lid van de band en ging verder bij Suzi Quatro's band, waarmee hij op tournee ging en deel uit maakte van een aantal grote hits, waaronder het uit 1979 daterende 'She's In Love With You', waarna hij in 1982 zich weer bij de Rubettes voegde. Toen Thorpe in 1979 de band verliet, liep het succes terug. Bassist Mick Clarke nam in dat jaar een solo album op getiteld 'Games', uitgebracht op het Duitse cultlabel Blubber Lips.

Begin jaren '80 bleef de band nummers uitbrengen en in 1983 kwamen ze weer bij elkaar om de Duitse muziekmarkt te gaan verkennen. In 1994 kwamen ze met hun grote hit 'Sugar Baby Love' weer even in de belangstelling omdat het nummer gebruikt werd in de film 'Muriel's Wedding'. Het nummer werd in 2005 wederom gebruikt voor de soundtrack van Neil Jordan's film 'Breakfast on Pluto', en daarna in een commercial over safe sex. In 2002 kwam de band weer in de belangstelling, dit door het feit dat ze net als een aantal andere bekende bands – waaronder de Beach Boys en Spandau Ballet – in de rechtszaal terecht kwamen over het eigendom van de bandnaam. Het gerecht besloot dat zowel Williams en Hurd onder de naam The Rubettes op tournee mochten, maar alleen als er duidelijk was wie als frontman op het podium stond.

Dit jaar liet ex-guitarist Tony Thorpe tijdens een interview weten dat hij niet geïnteresseerd is in een reünie. "Misschien jaarlijks een optreden met de originele band, maar dat zal nooit gaan gebeuren", was zijn duidelijke antwoord. In maart 2008 gaf de Duitse tv-zender RTL het nummer 'Sugar Baby Love' de titel "Most successful oldie of all time". In mei en juni van datzelfde jaar maakten The Rubettes deel uit van de 'Glitz Blitz & 70s Hitz' tournee door de U.K. tesamen met The Sweet en Showaddywaddy. Hedentendage zijn The Rubettes nog steeds graag geziene gasten tijdens diverse 70's concerten en partys.

Deel: