Na een kwakkelende ochtend was de zon op de tweede dag van het Festival Mundial prominent aanwezig. Heerlijk een dag waarbij je vooraf weet dat dit niet verkeerd kan gaan, goede muziek, leuke workshops en warme mensen. Bij aankomst op het terrein werd me dit ook direct duidelijk gemaakt door een jongen van ongeveer 16 jaar met een afro met een meter doorsnee! Lachend naar mij dacht ik even dat hij mijn haar raar vond zitten, dit was echter puur spontaan, ” Welkom op Mundial” ons wereldje van 48 uur met een sfeer die je voor heel de wereld wenst!

In de verte hoor ik de warme klanken van AfroCubism al klinken, een heerlijke mengeling van stromen en artiesten met hun instrumenten. Na twee nummers te hebben gehoord kwam een verrassing op het podium in de naam van Leonie Jansen, zij zorgde voor een mooie afsluiter voor mij en kon ik richting Gustavo Cordera. Gustavo Cordera en zijn band zijn een aangename act om te kijken en te luisteren, hij doet mij denken aan de Italiaanse artiest Jovanotti maar dan uit ArgentiniĆ«….. Mooie swingende ritmes lieten de voetjes van menig publiek op de vloer doen dansen, de act op het podium met in het bijzonder de dames zorgen voor een lach en platvoeten aan het eind van het optreden.

Lang genieten gaat echter niet omdat niet veel later de act van de dag komt, The Kyteman Orchestra, een ware hype van Nederlandse bodem! Op het podium bevinden zich vijf minuten voor het optreden al een tien-tal achtergrond zangers en zangeressen die de laatste noten van de soundcheck met knijpende ogen hebben meegemaakt, dat beloofd wat! De zware bass komt uit de luidsprekers waarbij ik het vermoeden krijg dat het eerste nummer “Preaching to the Choir” zal zijn…. heerlijk wat een begin! Vervolgens is het publiek los, de band is los, de violisten lachen en eentje springt zelfs de lucht in tijdens het optreden! Colin Benders is duidelijk is zijn hum, kan ook niet anders met dit arsenaal aan rasartiesten die hun ding mogen doen tegenover publiek die muziek ademen, de liefde spat er van af.

……Wat kan de wereld toch mooi zijn wanneer muziek het voedsel is…….
Foto’s (c) 2012 Bas Spierings

Deel: