Het vierde album van Roel VanVelzen heeft drie jaar op zich laten wachten, drie jaren waarin de grote kleine man zich druk toelegde op andere dingen, zoals natuurlijk zijn jurylidmaatschap van ‘The Voice of Holland’ en zijn theatertour, waarin Roel zijn jurylidmaatschap van ‘The Voice’ lichtelijk op de hak nam. Zo kennen we hem, goedlachs, vrolijk, spontaan en energiek. En zo klinkt ook zijn eerste single, de titeltrack van ‘The Rush of Life’.

Ook ‘Fight the Feeling’ klinkt zo energiek, hoewel het gehele nummer door het ‘oh oh oh, it’s magic’ een enorme Pilot-erlebnis geeft. Natuurlijk door het nummer van de Schotse band die enkele jaren voor de geboorte van Roel een mega grote hit had. Het is niet verwonderlijk, want ook in openingstrack komen referenties aan de Beatles en the Beach Boys al duidelijk naar voren.

Met ‘Cross your heart’ is het even schrikken, tenzij je van Mika houdt, want het enige nummer dat VanVelzen niet zelf (mee) heeft geschreven valt enorm uit de toon ten op zichte van de rest van de cd. Gelukkig, moeten we zeggen, want ‘The Rush of Life’ is verder een beetje allemaal van hetzelfde. Op voorgenoemd nummer en ‘If you were leaving’ na, maar dat kan niet anders of het gevoelige nummer met die vreemde marxophone (zeg maar een soort citer) is voor een geliefde geschreven. Anders zou je ook dit nummer gewoon niet op een plaat zetten. Niet doen Rel, niet doen! De nummers zijn niet slecht, zeker niet, maar aanspreken doen ze ook niet helemaal. Het zijn en blijven, ook na 10 keer, niemendalletjes, dertien in een dozijn nummers. Dat zijn we niet van VanVelzen gewend!

Misschien is het dat we zijn piano en gitaarspel missen, het is wat ruiger, of in ieder geval wordt er geprobeerd wat ruiger te gaan, maar in onze ogen moet Roel in dit geval als schoenmaker bij zijn leest blijven. We snappen dat Roel na die verschillende experimenten die hij tijdens ‘The Voice’ heeft gezien en gehoord zelf ook meer wil, maar meer dan waar je goed in bent moet je niet doen. En dat is wat VanVelzen met ‘The Rush of Life’ wel heeft geprobeerd… Jammer. (5/10) (T2)


Deel: