Jodymoon is een Nederlands singer-songwriter duo. Hun nieuwe album, “The Life You Never Planned On”, moet, met behulp van een combinatie tussen singer-songwriter, folk en klassiek, een persoonlijk verhaal over liefde, weggaan, groeien en terugkeren zijn. Is het Jodymoon gelukt om de emotie die ze wilden brengen, met een rijke sound achter te laten? Nee.

Het album begint veelbelovend. We krijgen een lekker banjorifje te horen, en op een gegeven moment begint de vrouwelijke helft van het duo, Digna Janssen, te zingen. Johan Smeets begint later tegelijk met Janssen te zingen, dat zorgt voor een harmonische toon. Jodymoon weet enorm goed hoe ze op prettige wijze de overgang in stemmen moeten brengen. We krijgen zelfs een hier en daar een viool te horen. Met een rustig, catchy deuntje zet het duo de toon voor hun nieuwe album. Jodymoon laat de luisteraar vrijwel direct erna weten waarom dit album niet zo veelbelovend is als men zou willen. In “City Lights” moeten we twee minuten lang een banjo aanhoren, en worden we daarna beloond met een overige vier minuten. De prettige overgang in stemmen is er nog steeds, ze weten tot een zekere zin zelfs een rustige, harmonische indruk te geven, maar dit hebben we in het eerste nummer ook al gehoord. Het is een nummer van een vermoeiende zes minuten in het begin van het album, en is ook het enige nummer op “The Life You Never Planned On” dat zo lang is.

We worden constant geconfronteerd met precies dezelfde elementen door het grootste gedeelte van het album. We hebben een banjo en een gitaar. We hebben wat banjo solo’s, een stukje harmonie, en de rust. Vooral enorm veel rust. Het gehele album voelt als een moment van rust. De rust waarmee een A-side eindigt, of de intro van een album normaalgesproken mee begint. Op drie nummers merken we dat Jodymoon die eentonigheid wil voorkomen: Op “After The Blue”, “Oh My” en “Clouds”. De nummers die direct op deze drie volgen voelen dan ook als iets nieuws, maar wordt bij de tweede keer alweer vermoeiend.

Dit album heeft mooie teksten en een goede bedoeling, en daarom zou Jodymoon meer aan die eentonigheid moeten werken om de indruk achter te laten die ze zouden willen achterlaten met dit album, door bijvoorbeeld meer gebruik te maken van de viool en piano die altijd voor een opluchting zorgden. Laten we hopen op meer afwisseling in de toekomst van Jodymoon. (5,5/10) (Rich Lady Records)

Deel: