Politieke rapper en activist Immortal Technique zette de Melkweg op 17 april op zijn kop. Immortal Technique’s teksten zijn voornamelijk gericht tegen het beleid van de Amerikaanse overheid, oorlogen, zinloos geweld, armoede en racisme. Andere teksten van hem gaan over zijn voorvaderen, religie, en de vreselijke verhalen die zich op een dagelijkse basis voordoen in onze wereld. Met vier albums achter zijn rug, waaronder eentje gratis, heeft Immortal Technique een fanbase gecreëerd die met passie naar de rapper zijn teksten luisteren. “The 3rd World”, Technique’s derde album, is een album waar hij zelf geen profijt van maakt. Al het geld dat hij van dat album heeft verdient heeft hij gebruikt om naar Afghanistan te vliegen en een weeshuis te bouwen. Wetende met hoeveel passie Immortal Technique zoveel mogelijk wil doen voor deze wereld door middel van zijn muziek, ging ik met hoge verwachtingen naar het concert. Immortal Technique, met support van DJ Static, Swave Sevah en Akir, hebben hun fans allesbehalve teleurgesteld.

De Oude Zaal van de Melkweg ging open om acht uur en het voorprogramma zou pas een uur later beginnen. Het wachten werd met muziek van rappers als Jadakiss, Brother Ali en Jedi Mind Tricks verdreven. Om negen uur kwam onze eerste act op het podium: DJ Static.

DJ Static besteedde niet al te veel tijd met zichzelf introduceren en begon vrijwel het moment dat hij plaatsnam, met een eigen remix van CREAM. Static speelde nog wat van zijn remixes met lekkere beats van old school klassiekers en promootte zijn album iets te vaak terwijl hij aan het spelen was, met hier en daar wat scratching. Na een kwartiertje kwam de eerste rapper op het podium: Swave Sevah. Hij begint met een klein grapje dat ik met niet meer herinner, en we horen vlak daarna alweer een beat. Swave, die bekend staat om zijn battlerapping, ging er met spoed tegenaan en wist het publiek al snel aan het bewegen te zetten. Een lekkere warming-up. Swave kwam tot een einde en riep Akir op het podium. Akir bleek een stem en flow te hebben die tot een zekere zin te vergelijken was met Nas. Akir’s tijd op het podium was een constante switch tussen freestyle en song. Hij sloot zijn act af door het gehele publiek een aantal keer “I work so hard and it don’t make sense” te laten schreeuwen als een ode aan de Occupy beweging. Vervolgens wordt ons verteld dat we Technique’s naam moeten blijven brullen totdat hij op het podium komt.

Terwijl Immortal Technique met een grijns op zijn gezicht het podium oploopt gaat de gehele zaal uit z’n dak en applaudisseerden alsof ze net de encore hadden meegemaakt, voordat de rapper uit Harlem zelfs iets had gezegd. Met DJ Static en alle drie de rappers op het podium, begon de avond pas. Immortal Technique begon met een Spaans nummer: ‘Golpe de Estado’ en zei aan bij de afloop van het nummer dat hip-hop geen taalbarrière heeft, zolang hip-hop maar in je hart zit. Er luidde een geweldig applaus, en Technique ging al snel door naar het volgende nummer: ‘Industrial Revolution’, waar hij ook een fan’s camera pakte en er tegenaan ging rappen. Swave, Akir en Technique betrokken het publiek er enorm goed bij en lieten verschillende mensen op de eerste rij zelfs meerappen met ze. ‘Harlem Streets’ was het moment waar de rappers compleet één werden met het publiek. Het gehele podium leek weg te vallen door de sfeer en de manier waarop alles werd gepresenteerd, en wij leken wel haast gedeelte van de act.

{slide=Immortal Technique – Industrial Revolution}http://www.youtube.com/watch?v=Bb3gB-qY2bQ{/slide}

Met nog een paar nummers achter de rug, deelt de rapper ons mee dat het tijd is om naar de “next level” te gaan. Hij vraagt voor de zekerheid nog even of het publiek het hiermee eens was, maar zij gingen al tekeer voordat hij z’n vraag kon afmaken. We kregen ‘Point Of No Return’ van het Revolutionary Vol 2 album te horen, een van de bekendere nummers van Technique. Iedereen rapte met opwinding mee. Er volgen nog een paar nummers van zijn tweede album en Immortal Technique vertelt ons dat hij niet wil dat wij alles geloven dat hij zegt, maar dat wij juist alles dat hij zegt moeten betwijfelen en zelf na moeten denken. Sinds wij in de “next level” zijn gegaan geeft Immortal Technique na bijna elk nummer een speech en het leek bijna alsof wij in een hip-hop klas zaten. Het voelde zeer persoonlijk en wij worden door middel van de nummers en speeches verteld dat wij onze medemens moeten respecteren. En dat wij, als mensen, één zouden moeten zijn en niet bang voor elkaar zouden hoeven zijn. Wij werden verteld dat het belangrijk is om van je naaste te houden. Van je vrienden en familie te houden, maar ook vooral van jezelf. Na deze bijzondere ervaring achter de rug te hebben, kregen we nog een lekkere DJ sessie van DJ Static. Immortal Technique speelde ook nog zijn gruwelijke hip-hop verhaal: ‘Dance With The Devil’, dat iedereen de koude rillingen bezorgde. Hierna volgde nog het J Dilla-geproduceerde nummer ‘Toast To The Dead’ en ijzersterk nummer ‘Obnoxious’.

{slide=Immortal Technique – Dance With The Devil}http://www.youtube.com/watch?v=qggxTtnKTMo{/slide}

Met een geweldige show achter de rug en een daverend applaus verlieten de rappers het podium, en gingen kort daarna rondhangen met de fans bij de merchandise. Wat een top avond!

Deel: