Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. We hebben het dit jaar anders gedaan dan afgelopen jaren en iedereen gevraagd een eigen lijstje te maken van hun beste albums, foto’s, band, concerten, wat iedereen maar wilde. Redacteur Bas Hoorn beschrijft wat hem is opgevallen, het afgelopen jaar:

Twee bands die buiten de mainstream van invloed zijn geweest in de afgelopen twee jaren zijn wat mij betreft: Bring me the horizon en Asking Alexandria. Omdat laatstgenoemde in 2011 met een release (Reckless & Relentless) kwam kies ik Asking Alexandria. Bring me the horizon was in 2010 aan de beurt. Waarom deze bands en Asking Alexandria? Op dit ogenblik leven we in het tijdperk dat the Big Four (Metallica, Slayer, Megadeth en Anthrax) jubilea (gaan) vieren.

Zo bestaat Metallica inmiddels 30 jaar. Ondanks het feit dat metal zijn constante waarde in de cultuur en muziek in hè bijzonder heeft bewezen worden we dagelijks lastig gevallen met middle of the road, THE Voice of Holland en de zoveelste musicalster op tv. Het metalgenre is inmiddels volwassen geworden en heeft net zoals de rock ‘n’ roll een natuurlijke ontwikkeling meegemaakt tot zijn huidige gesublimeerde vorm. Was het onder andere de blues die aan de basis stond voor de rock ‘n’ roll. Zo is het nu de punk en metal die aan de basis staan voor metalcore (of deathcore zo u wilt).

Asking Alexandria (een zeker ook Bring me the horizon) zijn bands gebleken die in relatief korte tijd indrukwekkende albums hebben uitgebracht. Het album Reckless & Relentless geeft blijk van enerzijds veel muzikaliteit bij componist en uitvoerenden. Daarnaast is duidelijk hoorbaar dat de ontwikkelingen binnen de metal scène van de afgelopen 30 jaar zijn opgepakt en verwerkt tot enerzijds knappe melodieuze nummers, anderzijds verstaat de band de kunst om “heavy” en “hard” als stijlelementen in te zetten om de nummers een overweldigende indringendheid te geven. Tot besluit: ik heb vanwege de release van Reckless & Relentless gekozen voor Asking Alexandria als pick of the year. Ik wil benadrukken dat Bring me the horizon eveneens zeer de moeite van het beluisteren waard is!

Deel: