altNa de Dire Straits, The Beatles, Jimi Hendrix, Queen, deze week in Legendary Albums een album van een zangeres die in de 80’s haar opwachting maakte. Wat krijg je als je een diepe, soulvolle stem combineert met een uiterlijk van een supermodel? Dan krijg je een multi-platina debuut album en een internationale ster. Hits als ‘Smooth Operator’, ‘Your love is king’ en ‘Hang on to your love’ maakten van haar een superster. Deze week in ‘Legendary Albums ….. Diamond Life (Sade)’.

Luisterend naar de muziek uit de jaren ’80, valt het op dat er nogal veel “luide” muziek tussen zit. Het is verbazingwekkend hoe puur en onaangetast het debuutalbum van Sade, getiteld ‘Diamond Life’ nog steeds klinkt. De band was geformeerd rond de Londense funk favorieten ‘Pride’. Aanbeden door publikaties als “The Face”, zag de leadzangeres, Helen Folesade Adu, beter bekend als Sade, er oogverblindend uit en had een fantastische stem. Geproduceerd door Robin Millar, had het album succes met orginele nummers en een cover van Timmy Thomas’ ‘Why can’t we live together’.

{slide=Sade – ‘Your love is king’}http://www.youtube.com/watch?v=1k0nMxO6mu0{/slide}

{slide=Sade – ‘Why can’t we live together’}http://www.youtube.com/watch?v=OoVUhvLbkpU{/slide}

Tot ergernis van drummer Paul Cooke, welke nét voor het uitkomen van hun eerste single ‘Your love is king’ vriendelijk werdt verzocht om de band te verlaten, tekende Sade in 1983 een solocontract bij het platenlabel Portrait. In juli van datzelfde jaar komt ‘Diamond Life’ en de opvolger van hun debuutsingle, ‘When am I going to make a living’ uit. Deze tweede single brengt ook nog niet het gewenste succes, dit gebeurd pas wanneer ‘Smooth Operator’ gereleased wordt. In 1984 treed Sade voor het eerst op Nederlandse bodem op tijdens Veronica’s Rocknight wat live op de tv en radio uitgezonden wordt.

{slide=Sade – ‘When am I going to make a living’}http://www.youtube.com/watch?v=O2j5nUiHJjU{/slide}

‘Diamond Life’ is sinds de dag van release meer dan 5 miljoen keer over de toonbank gegaan en behaalde in veel landen, waaronder ook in Nederland, de eerste plaats in de albumhitlijsten. Sade mocht een flink aantal maal een platina plaat voor ‘Diamond Life’ ontvangen, vier stuks in de V.S en in de U.K, twee stuks in Canada en één keer in Duitsland. Het album bewees dat Sade geen toevalstreffer was en staat in de lijst van best verkochte debuutalbums ooit.

{slide=Sade – ‘Smooth Operator’}http://www.youtube.com/watch?v=sOI8ae3Lub8{/slide}

Deel: