altNight of the Proms, inmiddels al voor het 27e jaar gehouden, is naast een traditie inmiddels een begrip geworden. 'Klassiek ontmoet Pop', een formule welk zijn succes al meerdere malen bewezen heeft. Het affice belooft weer een avond van genieten, Mick Hucknall (Simply Red), Angie Stone, Miss Montreal, James Blunt, DIV4S, John Miles, kortom, een super line-up!

Het langzaam binnenstromende publiek wordt opgewarmd door twee discjockeys, Discobaar A Moeder. Om precies acht uur gaat het licht uit en begint de show…. Zoals ieder jaar is Carl Huybrechts de presentator van Night of the Proms, en hij doet dit zeer goed. Na een luidkeels "Music, Maestro, Please" begint het orkest onder leiding van Robert Groslot met een schitterend klassiek stuk, gevolgd door de vier Italiaanse sopranen DIV4S. Deze dames, Denise, Isabella, Vittoiria en Sofia hebben een klassieke opleiding gehad en maakten hun debuut in 2008. DIV4S is ontdekt door Andrea Bocelli, welke ook al op Night of the Proms een optreden gaf, waarna hij in rap tempo de wereld veroverde.

Na dit schitterend optreden van deze vier sopranen is het de beurt aan Night of the Proms boegbeeld John Miles. Het afgelopen jaar is er helaas een flink aantal artiesten overleden. Miles brengt een fantastische hommage aan één ervan, Amy Winehouse met haar grote hit 'Valerie'. Eens te meer laat Miles horen met zijn jarenlange ervaring en fantastische stem ook dit nummer makkelijk aan te kunnen, echt een prestatie van formaat. Tijdens nagenoeg alle edities van Night of the Proms was hij dan ook van de partij, al moest hij even verstek laten gaan toen hij op tournee was met Tina Turner. In Ahoy werd hij toen vervangen door de frontman van Ultravox, Midge Ure. Ook Howard Jones mocht al in zijn plaats optreden tijdens zijn afwezigheid.

Zoals ieder jaar staat er buiten de grote sterren ook een lokale artiest op het podium. Vorig jaar was dat Barry Hay (Golden Earring), dit jaar is de eer weggelegd voor Miss Montreal. Aan het begin van haar hit 'Just a Flirt' heb ik het idee dat haar stem het even laat afweten, maar naarmate het nummer vordert maakt ze dat ruimschoots goed. "Ik ben waarschijnlijk de eerste stotteraar die hier tijdens Night of the Proms optreedt", grapt ze, waarna ze een schitterende versie van Bon Jovi's hit 'Bed of Roses' door Ahoy heen laat klinken. Nou, wat mij betreft bewijst ze ruimschoots dit niveau makkelijk aan te kunnen, wat een superuitvoering!!

Na Miss Montreal worden we getrakteerd op diverse soundtracks van beroemde speelfilms, aan elkaar gepraat door Tijl Beckand. Op het scherm zijn scenes te zien van 'The Shawshank Redemption', 'Amadeus' en 'The King's Speech'. Nagenietend van deze prachtige stukken muziek volgt er een heuse "battle" tussen het orkest en de heren van Discobaar A Moeder. Het denderende gitaarwerk van AC/DC's 'Thunderstruck', Michael Jacksons 'Billie Jean', Eurythmics hit 'Sweet Dreams', 'Overture 1812' (Tsjaikovski) en twee hits van Faithless, te weten 'Insomnia' en 'God is a DJ' worden door het orkest Il Novecento vakkundig gepareerd, met wat mij betreft als winnaars: het orkest, het koor Fine Fleur en de Electric band.

Na deze battle mogen de dames van DIV4S het podium weer betreden, zij brengen een schitterende versie van het nummer 'The Prayer'. De vier sopranen laten horen niet alleen het klassiek genre te beheersen. Hierna is het de beurt aan James Blunt. Hits als '1973', 'Youre Beautiful' en 'Stay the Night' zorgen ervoor dat vooral de dames in het volgepakte Ahoy het behoorlijk warm krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van James Blunt geen hoge pet op heb, maar wat de man hier laat horen bewijst dat hij wel degelijk live heel sterk is. Topklasse!! Na dit sterke optreden mogen we even gaan bijkomen met een kleine pauze.

'The Lion King' is de volgende film waarvan we mogen genieten van de grote hits die zij heeft voortgebracht. Na 'Circle of Life' en '….To Die For' is het wederom de beurt aan John Miles. Hij laat ons genieten van zijn versie van Elton John's hit 'Can you feel the love tonight', subliem!, meer kan ik er niet over zeggen. Angie Stone mag daarna haar kunsten gaan vertonen, en dat doet ze! De zangeres laat Ahoy swingen met haar heerlijke R&B-soulnummers. Dit jaar konden amateurpercussionisten zich aanmelden om mee te spelen. Twee dames laten samen met Patrick de Smet Anderson's 'The Typewriter' ten gehore brengen. Fine Fleur's versie van 'Agnus Dei', welke overgaat in Adele's 'Rolling in the Deep' zorgt ervoor dat het muisstil is in Ahoy, wat een schitterende versie!!

'Music' van John Miles mag natuurlijk niet ontbreken tijdens Night of the Proms. De man bewijst wederom dat voor hem de jaren nog niet zijn gaan tellen, zijn stem is nog steeds zeer goed. DIV4S brengt hierna haar versie van Bocelli's 'Con Te Partiro' ten gehore. Hun uitvoering is erg goed, maar ik mis toch de warme stem van Bocelli. Angie Stone komt dan voor haar laatste bijdrage haar cover van Simply Red's 'Holding Back the Years' ten gehore brengen. Na het eerste couplet neemt Mick Hucknall onder luid applaus de zang over. Met verbazing zitten we ernaar te luisteren, wat een stem! Al eerder mochten we tijdens een concert van Simply Red in het Antwerpse Sportpaleis genieten van zijn vocale kwaliteiten, dit is echt absolute wereldklasse!!

Hierna volgen sublieme versies van het rustig beginnende 'Fairground', welk halverwege losbarst in een heerlijk stuk dansmuziek, Ahoy ontploft zowat. Hucknall wordt tijdens het nummer 'Something got me Started' bijgestaan door drie dames en John Miles. Het schitterende 'Stars' volgt waarna Mick zijn bijdrage aan Night of the Proms afsluit met Harold Melvin's 'If you don't know me by now', wat door het voltallige publiek luidkeels meegezongen wordt. Helaas komt ook aan deze editie weer een einde. De volledige line-up komt nog één keer op om dit keer niet het geijkte 'Land of Hope and Glory', maar 'Hey Jude' te vertolken. Volgend jaar zal Night of the Proms wederom gehouden worden in Ahoy, reken er maar op dat we weer van de partij zullen zijn!!!

Foto Miss Montreal (c) 2011 Sander van den Berg/Maxazine.nl
Foto John Miles (c) 2010/2011 Richard van Egmond/Maxazine.nl
Foto Angie Stone (c) 2011 Stephen Hotsma/Maxazine.nl

Deel: