Wie de naam Emmy The Great hoort, denkt in eerste instantie aan een aan grootheidswaanzin leidende Emmy. Of een verre nakomeling van Alexander de Grote, maar ook dat zou grootheidswaanzin zijn. Niets is echter wat het lijkt bij deze Engelse band.

Emmy The Great is in feite Emma-Lee Moss, een half Chinese, half Engelse singer-songwriter en Euan Hinshelwood. Emma-Lee zong voorheen samen met Florence Welsh (Florence and the Machine) in Lightspeed Champion, en Euan is tevens bekend als frontman van Younghusbands. We spraken met Emma-Lee, aangezien zij toch het belangrijkste deel vormt van de band die in juni het tweede album afleverde.

In 1996 kwam de in Honk Kong geboren Emma-Lee naar Londen en het was naast een verhuizing ook een wereld die openging. Toen de 27-jarige nog in Hong Kong woonde pakte ze met regelmaat de trein om naar de dichtstbijzijnde platenzaak te reizen die niet-Chineese muziek verkocht. In Londen gaat er dan inderdaad een wereld voor je open. De verhuizing was ook van invloed op de muzikale carrière van Emma-Lee: “Als ik nog in Hong Kong zou wonen zou ik denk ik niet de kans hebben gekregen muziek te maken zoals ik nu doe. Het was niet iets was mijn ouders me konden laten doen toen ik een tiener was daar.” gelukkig maar, want in 2009 kwam ‘First Love’ uit. Een album dat zo werd bejubeld dat het amper overtroffen kon worden. New York Times bestempelde het album zelfs als een van de beste albums van 2009, een enorme druk die er dan op je wordt gelegt, behalve voor Emma-Lee dan. “Het tweede album was iets wat gewoon uit me moest komen op dat moment. Het maken van ‘Value’ was misschien wel het meest natuurlijke process waar ik ooit in heb gezeten”, vertelt ze nuchter, hoewel: “Eigenlijk ben ik nooit tevreden over mijn werk, maar goed, dat ben je nooit, anders zou je nooit meer iets nieuws maken, wel?”

Aan het einde van dit jaar komt er ook nog een kerstalbum uit van Emma-Lee, samen met Tim Wheeler. Kerst bracht hen samen volgens Emma-Lee: “Ik denk dat het kerstalbum met Tim iets is wat ons overkwam. Ik ben door een zware tijd gegaan en heb een erg emotioneel album gemaakt. Dit kerstalbum was het leukste project wat ik me kan bedenken om uit die serieuze tijden te geraken. We kwamen er alleen nog pas geleden achter dat Luther Vandross ook een kerstalbum heeft dat hetzelfde heet, ‘This is Christmas’, en ja, het is natuurlijk een van de vele kerstalbums. Alleen op onze manier.”

Emmy The Great staat komend weekeinde op Crossing Border en natuurlijk is het nu nog te vroeg om daar iets van het aankomende kerstalbum te spelen. “Tim is er ook niet bij natuurlijk, dus het wordt al moeilijk zat, plus het is pas november…” Wel veel nummers van haar tweede album ‘Virtue’, dat eerder dit jaar uit kwam. “De nummers op ‘Virtue’ gaan verder waar ‘First Love’ ophieldt. Religieuze neummers, liefdesliedjes, maar de thema’s zijn meer verschillend, met meer intentie. Het begon toen ik me verloofde en bemerkte dat ik alleen maar bezig was met van die sprookjesachtige nummers.” Emmy-Lee heeft zich een tijdje geleden verloofd met Tim Wheeler van Ash, een band waar ze in het verleden al meer samenwerkte. “Ik realiseerde me dat ik meer geïnteresseerd raakte in archetypesche thema’s en en hoe dit zich verhield tot de culturele rol van aankomende bruid zijn.” Het maakt het er allemaal niet makkelijker op en de diepte op ‘Virtue’ gaat dan ook verder dan voorheen. “Je kan mijn muziek misschien het beste vergelijken met een fles Pinot Noir. Maar dan wel een hele fles”, lacht ze.

Emmy the Great staat vrijdag 18 november op het Crossing Border festival in Den Haag. ‘Virtue’ ligt al een tijdje in de winkels.

Deel: