Vanavond reis ik af naar poptempel 013 in Tilburg om naar Ben Saunders te gaan kijken. Het is gemakkelijk om hem te omschrijven als de winnaar van The Voice of Holland, dat is hij namelijk ook, maar na een jaartje wordt het vind ik wel tijd om hem gewoon als Ben Saunders te beoordelen. Vanavond is de een na laatste show van zijn “You Thought You Knew Me By Now Tour”.

Wat me als eerste opvalt als ik de zaal binnenloop is dat het vol staat met “kinderen” en tieners met hun ouders. Wat ik aan de ene kant wel snap, maar aan de andere kant vraag ik me af of de muziek van Ben niet gewaardeerd wordt door het wat oudere publiek. Hij maakt toch echt wel “volwassen” muziek. Gelukkig dat naarmate de zaal vol begint te lopen, deze wordt opgevuld met wat volwassenen. Voor we naar Ben gaan kijken en luisteren is het tijd voor Lenny Keylard. Deze reggae-zanger kennen we natuurlijk ook van The Voice of Holand. Hij haalde de top 4 niet, maar kreeg wel een platencontract. Ik vind het een verrassing om te zien hoe Lenny met zijn band op het podium staat. Hoewel het mijn smaak niet is, vermaak ik me goed. Lenny met z’n band speelt covers van Bob Marley, het grote voorbeeld van Lenny en zijn band, maar ook andere bekende nummers van o.a. Jason Mraz in een reggae versie. En wat klinkt dat goed! Lenny en zijn band spelen niet meer dan een half uur, maar weten in dat half uur de sfeer er goed in te brengen bij het publiek. Ik persoonlijk vind het heel erg leuk dat Ben er voor gekozen heeft om Lenny in het voorprogramma te zetten en aan het publiek te zien is het zeker geen verkeerde keuze.

Na een snelle ombouw is het tijd voor Ben, ik ben benieuwd. Ik vind zijn muziek goed maar heb hem nog nooit live gezien behalve bij Marco Borsato. Nadat de band wordt toegejuicht verschijnt Ben; De zaal gaat los! Ben rent het podium op. Hij ziet er leuk uit, met een blazer met één mouw en twee verschillende schoenen, het staat hem! Wat mij opvalt is dat iedereen de eerste rijen met een telefoon foto’s staat te maken en te filmen. Het zal wel zijn dat de jeugd het belangrijker vind een filmpje te hebben dan een mooie herrinnering aan het optreden. Na drie nummers is het tijd voor de eerste single ‘Dry your eyes’. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit echt steengoed gespeeld en gezongen wordt, zowel door Ben als de achtergrond-zangeressen.

Dat geldt ook voor de andere nummers. Wow, wat is dit boven verwachting goed. De band die Ben om zich heen heeft gevormd is gewoon steengoed. Ze spelen strak en zijn erg goed op elkaar ingespeeld. Ben zingt samen met een van zijn achtergrondzangeressen ‘Dancing in the street’, en ook dat is goed! Ben vertelt er nog even bij dat hij zo trots op haar is, omdat ze er al van het begin af bij zit en het zo goed doet. Je kunt merken wanneer er solo’s gespeeld worden door de gitarist en de saxofonist dat het publiek jong is en dit nog niet goed ‘snapt’, of kan waarderen. Ben moet dan ook het publiek aanzwengelen om te gaan klappen. Dat is jammer, want wat waren die solo’s goed! Al met al kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat het muzikaal gezien een goede show is! De energie en de zin om te spelen van Ben en zijn band spat van het podium af!


Foto’s (c) 2011 Nathalie Bauland

Deel: