alt“I’m a bit sore” roept Tracer zanger/gitarist Michael Brown halverwege de set naar het publiek. Hij trekt zijn t-shirt omhoog en laat een nieuwe tattoo zien, dwars over zijn buik, die middag nog gezet. Het mag de pret niet drukken. De Australische band, bezig met zijn derde tournee door Europa in drie jaar, speelt de sterren van de hemel in een uitverkochte Melkweg: strak, gedreven en met veel plezier.

altZware rock spelen ze, het trio uit Adelaide, een mix van jaren zeventig hardrock en jaren negentig desertrock, met sterke wortels in de oude Mississippi Delta blues. Vette rifs, zware bas, lekkere gitaarsolo’s en mooie, rauwe vocals van broers Michael en Leigh Brown. Drummer Andre Wise stuwt en drijft. In oktober dit jaar werd de eerste cd uitgebracht, ‘Spaces in Between’. Een sterk album dat nieuwsgierig maakte naar een live optreden. Het optreden in de Melkweg is kort, maar krachtig. Indrukwekkend, ondanks wat kleine problemen met het geluid tijdens de eerste twee nummers. Naast een handvol nummers van de cd, wordt ‘War Pig’ van Black Sabbath gecoverd als intermezzo van de single ‘Too Much’. Het klopt helemaal.

Na afloop heeft zanger Michael Brown nog wel even tijd voor een interview, nadat hij eerst een half uurtje achter de merchandise heeft gestaan. De keuze voor opnieuw een tour in Europa is simpel, de afstanden zijn kleiner en de rockscene groter dan in thuisland Australië. Na een aantal optredens in Duitsland als headline, spelen ze het grootste gedeelte van de tour als support van de Zweedse band Royal Republic. Dat heeft zo zijn voordelen, vertelt Brown, deze keer kunnen ze in de tourbus mee reizen. En de zalen zijn groter dan vorig jaar. Er is meer publiek, dat weliswaar op de hoofdact afkomt, maar toch. “Een zaal met enthousiast publiek straalt energie uit en daarvan gaan we beter spelen”, zegt Brown.

“En dit jaar zien we ook steeds vaker mensen die naar een optreden komen om ons te zien spelen. Dan staat er opeens een rijtje mensen vooraan het podium onze teksten mee te zingen, dat is echt bijzonder. Dat wij in Australië nummers hebben geschreven die mensen aan de andere kant van de wereld blijken te kennen”. In de Melkweg spelen was een droom van Brown: “Hey, dit is een legendarische plek. Them Crooked Vultures hebben hier gespeeld en Queens Of The Stone Age. En nu staan wij hier opeens op het podium, awesome!” Volgend jaar komen ze terug, zegt Brown, “Hopelijk hebben we dan een tourmanager”.

Deel: