Tom Beek. Een naam die u wellicht niet al te veel zegt. Toch is het een naam die u zeker moet opnemen in uw muzikale vocabulaire. Want Tom Beek is niet zomaar een achternaamgenoot van mijn grote held Johann Sebastian, hij is ook nog eens een meer dan verdienstelijk saxofonist, componist en arrangeur. Voorvechter van de vaderlandse jazz. Een icoon waar u zeker kennis van moet nemen. De grootsten der wereld, Webster, Coltrane, Gordon, Turrentine, Quebec, zouden het met me eens zijn dat Beek – niemand meer en niemand minder – een jazzlintje zou moeten krijgen. Uitgereikt door Eric Leeds, Sadao Watanabe, Robben Ford of Bobby Martin. Met daarbij de complimenten.

Hoe kan het zijn dat zo weinig mensen hem kennen? Op Facebook heeft hij 4000+ vrienden, op Twitter bijna 6000 volgers. Allemaal mensen die het wél weten. Tom Beek weet van toeten en blazen.

Als Facebook-vriend en Twitter-volger van de beste man (trots eigenaar van drie gesigneerde cd’s en een fraaie collectorsfoto) vond ik dat het wel eens tijd werd om hier op Maxazine wat aandacht aan hem te besteden. Waarvan akte.

Waarom Beek? Welnu, omdat ik vind dat de vaderlandse jazz meer moet willen dan zich in het smoezelige underground circuit te laveren. Niet dat Tom Beek underground is, maar de Nederlandse jazz-scene is dat wel een beetje (vergeleken met de Amerikaanse, bijvoorbeeld). Er wordt godverdomme zo veel goede muziek gemaakt, hier! En het blijft een truttig imago hebben. Nederlandse jazz. Waarom toch, mensen?

Okay, dat Nederland het op vocaal gebied (met onze, voor niet-nederlandstalige mensen) onuitstaanbare wanklanken niet redt tegenover alles wat er in het Engels gebeurt, okay. Maar de jazz, de mooie jazz, dat is toch universeel? Dat gerommel in de marge moet maar eens afgelopen zijn! Een jaar of zoveel geleden kocht ik bij het Kruidvat een 10 cd-box van Dutch Jazz Masters. Een prachtig bewijs van de Nederlandse bijdrage aan de jazz. Helaas hangt er nog steeds een soort van sluier overheen. Zo van: “Nederland? Jazz? Nah, leuk voor in het weekend.” Dat is dus NIET zo, mensen.

Hier is Tom Beek. Luister gratis naar zijn muziek op http://tombeek.bandcamp.com en visiteer zijn webzijde: http://www.tombeek.com

Dan ziet u het. Nederland heeft wel degelijk wat te zeggen! Hoera voor de vaderlandse jazz. Hoera voor Tom Beek!

Deel: