altMet grote regelmaat krijgen wij op de redactie van Maxazine stapels cd’s in de brievenbus, zo ook de cd van welke ik vandaag de eer had om er een recensie over te mogen schrijven. Natuurlijk kennen we allemaal de populaire band uit de 80’s The Eurythmics. Zangeres Annie Lennox was al eerder bijzonder succesvol met haar solo hits en duetten met onder andere Al Green en Aretha Franklin. De mannelijke helft van de band, Dave Stewart, had ook al eerder een grote hit samen met onze saxofoniste Candy Dulfer getiteld ‘Lily was here’. Het album wat ik mocht beoordelen is het laatste nieuwe album van Stewart, getiteld ‘The Blackbird Diaries’.

Het album ‘The Blackbird Diaries’ wat deze week uitkwam laat Dave Stewart volgens mij eindelijk definitief uit de schaduw van de Eurythmics komen. Op dit album laat Dave horen dat hij het country genre zeker beheerst. Vanaf de openingstrack ‘So Long Ago’ verraste hij mij met de manier hoe hij country speelt en laat blijken dat het geen bevlieging is om dit genre aan te pakken. Voor dit album kreeg hij de hulp van een aantal collega’s, te weten Martina McBride, Stevie Nicks, Colbie Caillat en The Secret Sisters. Het resultaat mag er zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het album wel een paar keer heb moeten beluisteren eer ik het ging waarderen.

Niet alleen het country element is te horen op het album, ook de blues, folk en rock zijn vertegenwoordigd. Hoogtepunt van het album is wat mij betreft ‘Magic In The Blues’. Het nummer begint als een country nummer en eindigd in een rocker. ‘The Gypsy Girl and Me’ is ook een van de hoogtepunten van het album. De track ‘Stevie Baby’ hadden is een van de mindere nummers op het album. Zo heel af en toe gaat Stewart even van het country pad af en slaat dan de bluesrichting in. Met de nummers ‘Beast Called Flame’ en ‘One Way Ticket To the Moon’ laat hij horen ook dit genre te beheersen. Het duet met Martina McBride getiteld ‘All Messed Up’ is een nummer wat je zeker meerdere malen moet beluisteren. Ik zelf ben al jaren een grote fan van Stevie Nicks en was dus erg nieuwsgierig naar Stewart’s duet met de Fleetwood Mac zangeres. ‘Cheaper Than Free’, een heerlijk nummer vind ik het, mede dankzij de dromerige stem van Stevie.

We hebben er vanaf 1999 op moeten wachten, maar het was het wat mij betreft zeker waard. Stewart is zoals ik al zei definitief uit de Eurythmics schaduw gekomen en heeft een album van formaat uitgebracht. bij ons ligt het al in de winkels, eind augustus zal het de Amerikaanse markt gaan bestormen. Verder kan ik alleen maar zeggen dat ik het een goed album vind en een aanrader! (Surfdog)(7,5-10).

{slide=tracklist}
1. So Long Ago
2. Beast Called Fame
3. Magic In The Blues
4. All Messed Up (featuring Martina McBride)
5. Stevie Baby
6. Cheaper Than Free (featuring Stevie Nicks)
7. The Gypsy Girl and Me
8. One Way Ticket To The Moon (featuring The Secret Sisters)
9. Bulletproof Vest (featuring Colbie Caillat)
10. Worth The Waiting For
11. The Well
12. Country Wine (featuring The Secret Sisters)
13. Can’t Get You Out Of My Head
{/slide}

Deel: