altEen dag later dan dat jullie van mij gewend zijn wederom een aflevering van Do you remember….. Ons landje heeft heel wat grote bands voortgebracht, bijvoorbeeld Golden Earring, Earth & Fire, Het Goede Doel, Doe Maar, enz. Halverwege de jaren ’70 besloten Herman van Boeyen en Herman Brood een band te gaan vormen. Hun grootste hit was ‘Rosalyn’, deze keer in ‘Do you remember ….. Vitesse.

Om precies te zijn is Vitesse opgericht in 1975 door de twee bovengenoemde Hermannen; Herman van Boeyen en ex Cuby & the Blizzards lid Herman Brood op de piano en zang. De gitaar werd bespeeld door Rob ten Bokum en de basspartijen door Peter Smid. Tijdens het eerste jaar van hun bestaan wordt de wacht wat betreft de gitaristen regelmatig gewisseld. Een contract wordt in 1976 getekend bij Reprise alwaar ze hun debuutalbum getiteld ‘Vitesse’ uitbrengen. Toen het album werd uitgebracht bestond de band uit Boeyen, Brood, Gerrit Veen, Ross Recardi en Jan-Piet Tex. Herman Brood zag meer “brood” in een solo carriëre en stapt uit de band, Gerrit Veen besluit met hem mee te gaan.

In 1977 brengen ze op het Negram label het album ‘Rendez Vous’ uit, in 1978 gevolgd door ‘Out in the Country’. Ondertussen was de bezetting werderom gewijzigd, Herman van Boeyen (drums), op de gitaren Jan van der Meij en Rudi de Queljoe (Brainbox) en op de basgitaar Wilco toerroe Leerdam. Helaas bracht deze wijziging nog steeds niet het gewenste succes. Het album ‘Rock Invader’ welk uitkwam in 1979 doet het iets beter, de single ‘Rock & Roll Band bereikt de diverse hitlijsten, ook het nummer ‘Whole lot of Travellin’ deed het niet slecht. Vitesse weet nog steeds niet echt door te breken in Nederland, bij onze Oosterburen doen ze het stukken beter.

Van Boeyen probeert na dat Wild Romance uit elkaar valt opnieuw samen te werken met Herman Brood. Dit gaat niet goed en Brood vertrekt al snel weer, en neemt wederom een van de bandleden mee, te weten bassist Peter van Straten. Peter houd het snel voor gezien bij Brood en is binnen 48 uur weer bandlid van Vitesse. De intussen tot een trio gereduceerde band brengt in 1980 het album ‘Live’ uit. Herman van Boeyen laat van Straaten gaan en ook van der Meij mag zijn tas pakken. Deze heren gaan wel door in de muziek en richten de band ‘Powerplay’ op.

In 1982 keert het tij voor de band eindelijk. Met de singles ‘Rosalyn’ en ‘Good Lookin’ scoren ze twee hits. Ook de albums ‘Live in Germany’ en ‘Incomplete Works & Other Hits’ scoren hoog in de hitlijsten. in 1983 komt de single ‘Julia’ uit, deze doet het stukken minder dan de twee vorige singles. Na onenigheid met Van Boeyen verlaat Otto Cooymans Vitesse en neemt Ruud Englebert en Carl Carlton met zich mee. Hun volgende album, getiteld ‘Vanity Island’ doet helemaal niets in de hitparades alsmede de single met dezelfde titel. Duidelijk is dat ze het spoor kwijt zijn en op zoek zijn naar inspiratie. Na wederom een album wat flopt is de platenmaatschappij Philips het zat en verbreekt het contract met de band.

Herman van Boeyen blijft het proberen met Vitesse, helaas is het publiek blijkbaar niet meer geinteresserd in de band. Hij verhuist naar Duitsland en vind daar een geldschieter uit de Duitse zakenwereld. In 1990 komt de single ‘Ever since I met you’ uit wat in Nederland onopgemerkt blijft maar in Duitsland wel redelijk succesvol is. De samenstelling van Vitesse is dan Herman van Boeyen met verder Duitse muzikanten. Dit zal zo blijven tot de band er na 19 jaar mee stopt.

{slide=Vitesse – Rosalyn}http://www.youtube.com/watch?v=6MDw9XsSvWQ{/slide}

{slide=Vitesse – Good Lookin’}http://www.youtube.com/watch?v=1aMUxtbnaZo&feature=related{/slide}

Deel: