altGo West, veel mensen zullen bij het lezen van deze twee woorden gelijk denken aan de enorme hit die de Pet Shop Boys hadden met dit nummer. In de 80’s was er ook een groep die zo heettte en net zoals sommige andere bands en/of zanger(essen) in Do You Remember in het rijtje eendagsvliegen geplaatst mag worden. Vorige week besprak ik hier de Britse band Ultravox die met hun wereldhit ‘Vienna’ een onuitwisbare plaats hebben ingenomen in de muziekgeschiedenis. Deze week in ‘Do you remember ….. Go West’.

Go West is een Engels pop duo welke opgericht zijn in 1982 door zanger/frontman/drummer Peter Cox en gitaristzanger Richard Drummie. Ze hadden in hun vaderland Groot Brittannië een flink aantal hits, in de Verenigde Staten hadden ze er eigenlijk maar twee, te weten ‘King of Wishful Thinking’ en ‘Faithful’. Op 16 oktober 2009 werd Peter Cox ze nieuwe lead zanger van Manfred Mann’s Earth Band. de mannen van Go West hadden in het begin van hun carriere geen band, totdat ze besloten om met hulp van manager John Glover een producer te gaan vinden en twee van hun nummers op te gaan nemen. De nummers ‘We Close Our Eyes’ en ‘Call Me’ zorgeden ervoor dat ze een platendeal kregen bij Chrysalis Records.
Na het tekenen van de platendeal kwam gitarist Alan Murphy bij de band wiens bijdrage een bepalend ingredient werd die de band’s muzikale indentiteit vormde. Alan speelde later ook nog bij Level 42 en overleed op een veel te jonge leeftijd aan de gevolgen van aids. Hun debuutsingle ‘We Close Our Eyes’ kwam uit in 1985 en bereikte in de Britse hitlijsten de vijfde plaats. De clip was opgenomen door Godley & Creme en werd zeer regelmatig vertoond op MTV. In 1986 werden ze genomineerd als beste nieuwkomers tijdens de Brit Awards. Het nummer stond op de soundtrack van een Italiaanse B-horrorfilm getiteld ‘Dèmoni’. Later bleek ‘We Close Our Eyes’ hun grootste hit te zijn geweest.
Hun debuutalbum getiteld ‘Go West’ kwam uit in 1985 met daarop ‘We Close Our Eyes’, ‘Call Me’ en ‘Don’t Look Down’ welk de eerste top 40 hit voor Go West zou worden in de VS. Het album zelf was niet alleen succesvol in de UK maar deed het ook redelijk goed in de VS. De opvolger, ‘Bangs and Crashes’ bestond uit remixen, b-kantjes en live opnames en kwam uit in 1986. Op dit album stond het nummer ‘One Way Street’ wat deel uit maakte van de Rocky IV soundtrack. Het jaar daarop releasden ze de opvolger van hun debuutalbum getiteld ‘Dancing on the Couch’ welk in de top 20 van de Britse albumlijsten belandde.
Ook al kwamen er diverse singles uit van het album, het haalde het niet in vergelijking met hun debuutalbum, dit vooral in de VS. Ironisch is dat het album de band’s eerste Amerikaanse top 40 hit bevatte ‘Don’t Look Down – The Sequel’, een vervolg op het gelijknamige nummer van hun debuutalbum. Deze versie stond niet op de Engelse release van het album, daar voor in de plaats stond het nummer ‘Let’s Build A Boat’. In 1990 hadden ze nog een top 10 hit met het nummer ‘King of Wishful Thinking’ uit de film Pretty Woman. Het nummer was geschreven door Cox en Drummie in in samenwerking met Martin Page. In 1991 kreeg het nummer een ASCAP award omdat het een van de meest gedraaide nummers in Amerika was in 1990.
1992 was het jaar dat de band het album ‘Indian Summer’ uitkwam met daarop wederom een nummer wat het goed deed in de VS. ‘Faithfull’ haalde de 14e plek aldaar en in de UK niet hoger dan de 13e plek. Later kreeg het nummer nog een prijs voor de hoge frequentie dat het te horen was op de radio in Amerika in zowel 1992 al 1993. In 1997 besloot Cox om even een pauze in te lassen en bracht een solo album uit. De 21e eeuw in volgden er nog meer solo albums, zijn laatste, ‘Motor City Music’ dateert van 2006. Een jaar later in 2007 traden Cox en Drummie op in het Britse tv-programma ‘Jim’ll Fix It: Strikes Again in 2007, dit was een poging om een poulaire ‘fix-it’ uit 1986 nieuw leven in te blazen. Tijdens de eerste orginele uitzending zong een 15-jarig meisje ‘We Close Our Eyes’, dit met de band als backing vocals. Hun laatste album ‘3D’ bestaat uit drie EP’s waarvan deel een is uitgekomen in maart 2010.
{slide=Go West – We Close Our Eyes}http://www.youtube.com/watch?v=xl3PYk_s4Kk{/slide}
{slide=Go West – King Of Wishful Thinking}http://www.youtube.com/watch?v=VZfCR0ccOmI&feature=related{/slide}
{slide=Go West – Don’t Look Down}http://www.youtube.com/watch?v=6RKSJfR6ZAU{/slide}
Deel: