altNa een aantal intensieve jaren vol schrijven, opnemen, touren en nog meer schrijven had Fink (echte naam: Fin Greenall) vorig jaar behoefte aan een paar maanden welverdiende rust. Alhoewel hij inderdaad een paar maanden niet heeft opgetreden, zou hij Fink niet zijn als hij stil had gezeten. Hij besteedde zijn vrije tijd aan het schrijven van liedjes. Het resultaat hiervan is Finks vierde studioalbum, ‘Perfect Darkness’, dat vandaag uitkomt. Maar hoe komt zo’n album eigenlijk tot stand? Tijd om hem daarover aan de tand te voelen.

“Alle muziek begint en eindigt met leven. Het leven is het materiaal. Je kunt geen Bob Dylan album schrijven als je een saai leven hebt”, vertelt Fink. “Als singer songwriter schrijf ik altijd vanuit een bepaald gevoel. Het moeilijke hiervan is dat je in dat gevoel moet blijven zitten tot het nummer af is. Dat is ook de reden waarom veel muzikanten moeite hebben met relaties.” Inspiratie haalt de zanger meestal uit een emotie die hij niet in een woord kan vangen. “Soms luister ik mijn oude liedjes terug en dan begrijp ik mijn eigen teksten pas echt.” Hij hoopt dan ook dat zijn levenservaring hem geen parten gaat spelen. Vooralsnog in ieder geval niet, want Fink vindt dit het beste album tot nu toe.

Alhoewel Greenall zelf producer is, heeft hij het produceren van ‘Perfect Darkness’ aan iemand anders over gelaten. “Het zelf produceren geeft te veel vrijheid. Daarom is dit album beter opgenomen. Ik hoefde me hierdoor niet meer bezig te houden met kleine dingen als ‘welke snoertje gebruik ik hiervoor’ en ‘welke plug-in gebruik ik daarvoor’. Ik kwam ’s ochtends naar de studio, speelde de hele dag muziek en kon ‘s middags weer naar huis. Fantastisch toch?”

Fink heeft meer materiaal gemaakt dan er uiteindelijk op het album zal verschijnen. Het selecteren van de juiste liedjes was echter geen probleem. “Dat weet je gewoon. Dit is mijn vierde album, dan heb je voldoende ervaring om het gewoon aan te voelen.” Toch heeft hij zijn liedjes nog wel voor een live publiek gespeeld. “Je weet nooit hoe een nummer het live doet, als je het nooit live hebt gespeeld. Daarom speel ik mijn nieuwe liedjes meestal voor een select groepje mensen en kijk dan wat aanslaat.”

En dan moet je als artiest het podium op. Dat vindt Greenall het engste. Vooral festivals zijn moeilijk. “Als je voor 10.000 man op een festival speelt, kent zeker de helft je niet. Als artiest moet je dan je uiterste best doen om ieders aandacht te krijgen en vast te houden. Maar als dat lukt, als je die energie van al die mensen voelt, dat is het mooiste wat je kunt bereiken.” Komt dat even mooi uit, want Fink staat deze zomer op veel festivals, waaronder twee in Nederland!

Relevante data:

Vandaag: Release Perfect Darkness

16 juni: Live @ Melkweg, Amsterdam

18 juni: Live @ Naked Song Festival, Eindhoven

19 juni: Live @ Oerol, Harlingen

20 juni: Live @ Oerol, Harlingen

Deel: