altDeze week in ‘Legendary Albums’ springen we 32 jaar terug in de tijd van het album wat ik vorige week (OK Computer van Radiohead) onder jullie aandacht bracht. Veel mensen beschouwen hem als de eerste singer-songwriter. De beweging voor de burgerrechten kende geen beter volkslied dan zijn song Blowin’ in the Wind (1963). Miljoenen jongeren omarmden The Times They Are A-Changin’. Deze week in ‘Legendary Albums ….. Highway 61 Revisited (Bob Dylan).

“I’m not gonna be able to make a record better than that one… Highway 61 is just too good. There’s a lot of stuff on there that I would listen to.” Dit zegt Bob Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman op 24 mei 1941, over het album. Hij wordt beschouwd als een van de grootste liedjesschrijvers van Amerika. Veel mensen beschouwen hem als de eerste singer-songwriter. Highway 61 Revisited is Bob Dylan’s zesde studioalbum, en is in 1965 uitgebracht op het Columbia Records label. Het is het eerste album van Dylan wat is opgenomen met medewerking van een volledige rock band.

Hij experimenteerde al eerder met deze aanpak op het album ‘Bringing It All Back Home’. Highway 61 Revisited wordt gezien als een album wat de “angry young man” periode in Dylan’s carriere aangaf. Nummers als ‘Like A Rolling Stone’, ‘Desolation Row’, en ‘Ballad Of A Thin Man’ worden over het algemeen gezien als Dylan’s meest invloedrijke en beste songs. Het album behaalde in de USA de derde plaats in de Billboard’s Pop Albums lijst en de vierde plek in de UK. Een van zijn grootste hits van het album, ‘Like A Rolling Stone’ behaalde de tweede positie in de US Pop Singles chart en de vierde positie in de UK. Het nummer behaalde ook de eerste plaats op Rolling Stone’s 500 Greatest Songs of All Time. Het album zelf kwam bij hun op de vierde plaats op Rolling Stone’s 500 Greatest Albums of All Time lijst.

Bob Dylan schreef in het begin vooral protestsongs. De protestsongs gingen over de Koude Oorlog, racistische moorden, de rassenscheiding en protest tegen de maatschappij. Toen schreef hij ook al enkele lovesongs. Het waren folksong, Dylan begeleide zichzelf met gitaar en speelde ook mondharmonica. Door zijn protestsongs werd hij al gauw vooraanstaand protestzanger bij de protestbeweging. Dylan kon niet tegen de druk die op hem rustte en begon verwijderd te raken van het protest. Dylan nam een band en ging rock ’n roll spelen. Hij zong over allerlei dingen. Hij schreef nog wel protestsongs, maar niet tegen oorlogen, gebeurtenissen rond burgerrechtenkwestie en de rassenscheiding. Na een motorongeluk schreef hij rustige songs over de liefde en andere normale dingen. Zo ging hij lang door, totdat hij in 1974 alleen nog maar lovesongs schreef. Daarna schreef hij weer enkele protestsongs, zoals over Rubin Carter, een bokser die onterecht vastzat voor moord.

Bob Dylan had veel invloed. Als blanke protestzanger zorgde hij ervoor dat steeds meer blanken zich bij het protest en de burgerrechtenbeweging aansloten. Toen Dylan stopte met het protest en rock ’n roll ging spelen met band, kreeg Dylan veel kritiek. Ook toen Dylan daarna weer rustige muziek maakte, was er veel kritiek. Toch was Dylan enorm populair. Verder zijn Dylans invloed en effecten moeilijk aan te tonen. Er is het wel het verhaal dat de Beatles veel betere teksten ging schrijven door het luisteren naar Bob Dylans muziek. Maar verder is weinig zeker. Wel maakte Bob Dylan folkmuziek modern en maakte hij ook zijn eigen rock ’n roll hip.

Momenteel staat Dylan nog steeds in de belangstelling. Na ruim 50 jaar uitbrengen van mooie muziek treed hij nog steeds live op. De inmiddels 70 jarige entertainer staat op 16 juni op het podium in Cork, Ierland en 18-19 juni op het Londen Fies festival waar ook onder andere Van Morrison, The Cranberries, Thin Lizzy en Clannad een optreden zullen verzorgen.

{slide=Bob Dylan – Blowin’ In The Wind}http://www.youtube.com/watch?v=_zY_cM0_6vA{/slide}

{slide=Bob Dylan – Like A Rolling Stone}http://www.youtube.com/watch?v=hk3mAX5xdxo{/slide}

{slide=Bob Dylan – The Times They Are A-changing }http://www.youtube.com/watch?v=cLPlATKEdtM&feature=related{/slide}

Deel: