altZoals jullie wekelijks van ons gewend zijn weer een aflevering van 'Do you remember ….'. Vorige week besprak ik hier Joy Division, de band die er mee stopte door het veels te vroeg overlijden van hun zanger Ian Curtis. Deze week gooi ik het over een heel andere (muzikale) boeg. De synthesizer is hét instrument waarmee de groep van deze editie van 'Do you remember' begin jaren '70 de hitlijsten bestormde. 'Autobahn' en 'The Model' zijn twee van hun grootste hits. Deze week in 'Do you remember ….. Kraftwerk'.

De Duitse synthesisergroep Kraftwerk is een van de grondleggers van de elektronische muziek zoals we die nu kennen. Tussen 1970 en 1980 was het geluid van Kraftwerk heel revolutionair. In de hedendaagse popmuziek zijn er nog steeds invloeden van hun muziek te bespeuren. Onder de naam 'Organisation' brachten Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben in 1970 het album 'Tone float' uit. Na zes maanden veranderden ze hun naam in 'Kraftwerk', de naam waamee ze wereldwijde roem zouden gaan vergaren. In het begin speelde ze het meest avant-gardemuziek, pas later gingen ze hun eigen instrumenten bouwen en meer de electronica kant op. Florian Schneider bouwde zijn eigen drummachine waar hij zelf het patent op heeft.

In de periode van 1970-1973 wisselde de bezetting van de groep regelmatig. Ralf vond het nodig om in 1972 de groep (tijdelijk) te verlaten en een jaar later kwam hij weer terug om samen met Florian een LP te maken. Vanaf 1974 werd in etappes de groep gevormd waarmee ze jarenlang furore hebben gemaakt, te weten; Ralf Hütter, Florian Schneider, Karl Bartos en Wolfgang Flür. Toen ze in 1974 het album 'Autobahn' uitbrachten, scoorden ze hiermee een enorme hit, welke meteen voor hun grote doorbraak zorgde. Op dit album werd er voor de eerste keer de "Minimoog" (een analoge monofone synthesiser genoemd naar de uitvinder, Robert Moog). gebruikt. De gelijknamige titeltrack van het album (22 minuten!) bestormde over de hele wereld de diverse hitparades en zorgde ervoor dat de synthesiser een blijver was in de muziekwereld.

De jaren daarop bleven ze experimenteren met het instrument en ook met animaties. In het begin waren alle teksten en titels in de Duitse taal maar later verschenen er ook Engelstalige versies. Begin jaren '80 werd het een stuk stiller rond de groep en in hun eigen 'Kling-Klang studio's te Dusseldorf kwamen ze nog maar zelden. In 1982 werd het nummer 'The Model' opnieuw uitgebracht wat hun een nummer één plaats bezorgde in de Britse hitlijsten. Vier jaar later verliet Wolfgang Flür de groep en werd het album 'Electric Café' uitgebracht. Wolfgang werd vervangen door een lokale geluidstechnicus. Hun "Greatest Hits" album getiteld 'The Mix' kwam in 1991 uit en vond Karl Bartos het welletjes geweest en verliet Kraftwerk. Zijn plek werd ingenomen door een andere technicus uit de Kling-Klang studio.

Tussen 1995 en het jaar 2000 gingen ze weer optredens verzorgen en in 2003 kwam hun eerste album sinds vijftien jaar uit. Het onderwerp van dit album was de grote passie van Ralf Hütter, te weten de Tour de France. Toen de Tour de France 12-inch (1983) uitkwam was het album al zo goed als klaar.  Op het album staan dus oude geremasterde en nieuwe nummers. Na de diverse optredens hebben de mannen er weer zin in en besluiten om in 2004 een wereldtour te starten. Deze tournee word opgenomen en er komt een CD/DVD pakket uit, getiteld 'Maximum'. Oud drummer Klaus Dinger overlijdt in maart 2008 vlak voor zijn 62e verjaardag.

Januari 2009 wordt er bekend gemaakt dat na 40 jaar mede oprichter Florian Schneider er mee gaat stoppen. Desondanks heeft de band toch in dat jaar diverse optredens verzorgt, met natuurlijk een andere samenstelling. Het enige orginele bandlid was Hütter. In maart van datzelfde jaar stond Kraftwerk in het voorprogramma van Radiohead tijdens hun tournee door Zuid-Amerika. In augustus gaf de groep succesvolle show tijdens het Belgische Pukkelpop-festival. 

{slide=Kraftwerk – Autobahn (22 minuten)}http://www.youtube.com/watch?v=x-G28iyPtz0{/slide}

{slide=Kraftwerk – Autobahn (single versie live)}http://www.youtube.com/watch?v=68C-r9kSLNE{/slide}

{slide=Kraftwerk – The Model (single versie live)}http://www.youtube.com/watch?v=QgS252XT_Ts{/slide}

{slide=Kraftwerk – Tour de France }http://www.youtube.com/watch?v=VPowpIRVOuY{/slide}

{slide=Kraftwerk – The Man Machine }http://www.youtube.com/watch?v=5PdPXkff0wE{/slide}

{slide=Kraftwerk – The Robots }http://www.youtube.com/watch?v=VXa9tXcMhXQ{/slide}

{slide=Kraftwerk – Radioactivity (live)}http://www.youtube.com/watch?v=kXD6Gtinvbc{/slide}

Deel: