Waneer wij hier op de redactie een boek binnen krijgen met op de voorkant in duidelijke indringende letters: ‘Mostly Harmless’, dan gaan bij ons de haren recht overeind staan. Van opwinding dan, want de kans is groot dat iemand een exemplaar van Douglas Adams’ ‘Hitchhikers guide to the Galaxy’ binnen heeft gebracht. Goed, kleine teleurstelling dus, toen het het eerste volledige album was van Cloon, een viertal Belgen dus hun album ‘Mostly Harmless’ heeft genoemd.

Soit, als het geen Hitchhikers Guide is, dan gaan we het boekje niet eens lezen en grijpen we maar meteen naar de CD, die achterin de guide geplakt zit. Dat zal dan ook wel een teleurstelling zijn… Of niet, want bij de eerste tonen gaan onze oren overeind, rechten de ruggen en is de opperste aandacht aanwezig. Cloon klinkt geweldig! Om op het eerste oor te beschrijven een mix tussen Green Jelly (3 Little pigs), Primus (Tommy the Cat) en Mr. Bungle (Faith no More’s Mike Patton’s hobby-bandje). Met o.a Philippe de Vuyst van Les Truttes op bass moet er toch wel een klein beetje garantie zijn voor zottigheid on stage.

Mostly Harmless is fun, is wild, is grappig, maar bovenal onsamenhangend muzikaal. Met invloeden van Tom Waits en wat metal van a la Tool slaat Cloon de plank direct raak. Niet voor niets stonden de mannen enkele jaren geleden al eens als een van de headliners van het Hellenvoetsluisse Wallenpop en Sziget, en toerden ze reeds met namen als Mucky Pup en Clawfinger.

Om helemaal een vergelijk te maken met Primus gaat mij nog net te ver, daarvoor mag nog wat meer slapbass en gekkigheid, maar als Cloon met Mostly Harmless zo dicht in de buurt gaat komen, duurt het niet lang vooraleer Less Claypool in het voorprogramma van deze Belgen staat. Als Cloon op mijn pad was gekomen toen ik nog een 17 jarig, angstige jongen was, had ik nu voor de deuren van de zaal liggen wachten om naar binnen te komen. Nu, 20 jaar later, ga ik niet meer liggen wachten: Ik bel die gasten van Cloon gewoon op om voor de show een pintje te gaan vatten! (9/10)(Dying Giraffe Records/Munich Records)



Deel: