De band Katzenjammer bestaat uit vier Noorse dames: Solveig Heilo op trompet en drums, Anne-Marit Bergheim op akoestische gitaar en accordeon, Marianne Sveen op drums en ukelele en Turid Jørgensen op balalaika bas. Ze bespelen dus zo’n beetje alle instrumenten die je maar kunt bedenken. De dames houden allemaal van andere muziek, waardoor hun muziek een onweerstaanbare combinatie van balkan, folk, punk en rock is geworden, die menig bezoeker vanavond beroert en aanzet tot dansen: the Norwegian party gets started!

De eveneens Noorse Unni Wilhelmsen verzorgt het voorprogramma, in haar eentje met gitaar, piano en ukelele. Zij speelt 5 liedjes, waaronder een Noors liedje. Hiervan zegt Unni: ‘Ik ken aan aantal Duitsers die met Noren naar een Noors concert gingen, en daar Noors mee gingen zingen. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer ik naar Rusland ga en daar Russisch mee ga zingen, wat ik niet kan.’ Daarna volgt er nog een cover van Joni Mitchell, ‘Both Sides, Now’.

Katzenjammer trapt af met het lied ‘A kiss before you go’. Het recept voor een kersentaart bezingen ze uitgebreid in ‘Cherry Pie’. Na bijna elk lied wisselen de meiden van positie en instrument, soms speelt iemand meerdere instrumenten tegelijk. Het lied ‘Der kapitän’ gaat over een kapitein, een kwade vader en zijn 2 zonen die allerlei kattenkwaad uithalen, opgetekend in het oud Noors stripboek ‘Katzenjammer Kids’, waarnaar Katzenjammer onder andere vernoemd is. De zaal deint op en neer, onbekenden haken in bij onbekenden, we zijn een geworden. Het publiek wordt opgezweept, het lied ‘Hey Ho’ gaat steeds sneller. De meiden van Katzenjammer laten een sterk staaltje show zien, en hebben zelf ook veel lol en plezier in hun optreden en trekken alles uit de kast.

Veel gestamp, gefluit en gejuich, de zaal van Tivoli houdt het maar net, brengt de dames terug op het podium. Zij zingen als eerste ‘God’s Great Dust Storm’, een gospelachtig lied met Marianne als leadzangeres. Wat een stem! Tijdens ‘A Bar in Amsterdam’ zingt drumster Solveig in het Nederlands ‘Schipper mag ik over varen? Ja of nee? Moet ik dan ook tol betalen? Ja of nee’. De zaal zingt en danst uitbundig mee. Bij de 2e toegift speelt ook Unni mee, op xylofoon en accordeon. Schei! Das! Rock! Schei! Das! Rock! Schei! Das! Rock!

Als ze afgaan bedankt Solveig het publiek in het Nederlands. We blijven ietwat verdwaasd achter, het feest kwam te snel tot een einde! Nagenietend stuiter ik naar de uitgang.


Foto’s (c) 2011 Armelle van Helden

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: