Zestien jaar hebben we op een nieuw studioalbum van Gavin Friday moeten wachten en nu is het er. Vanaf aanstaande vrijdag, goede vrijdag, ligt hij in de winkels in Ierland. In Nederland moeten we nog wachten tot 6 mei, maar het resultaat mag er zijn: ‘Catholic’, Friday’s nieuwe album. Er zijn de afgelopen dagen al veel journalisten voorbij gekomen, maar met twee koppen koffie en een glas water voor zijn neus blijft hij Friday hartelijk als altijd. Hij praat met Maxazine over zijn indrukwekkende muziekcarrière, zijn liefde voor muziek en natuurlijk over zijn nieuwe album.

Wie het album volgende week in de platenzaak tegen komt, zal misschien schrikken van het artwork. Gavin Friday ligt opgebaard onder een Ierse vlag met een kruis op de borst. Ook het laatste nummer van het album, ‘Lord I’m Coming’, doet iets onheilspellends vermoeden. Maar niet gevreesd, Friday is nog niet klaar met het leven, ook niet op creatief gebied. “Catholic gaat niet over de dood, het gaat over verlies,” vertelt de zanger. Hij vindt de associatie met de dood overigens niet zo gek. “Elk goed album zou over seks, liefde en de dood moeten gaan, die van mij dus ook.”

Tot ongeveer vijftien jaar geleden had de Katholieke kerk Ierland in zijn greep. Hier heeft Gavin Friday al zijn hele leven tegenaan geschopt. Wie denkt dat hier met ‘catholic’ een einde aan is gekomen, komt gedrogen uit. “Catholic betekent ‘voor ieder mens’, terwijl de kerk dat absoluut niet is. Dat woord hebben ze van ons afgepakt en met deze plaat neem ik dat terug.” Ook de release op goede vrijdag heeft niets met een verzoening te maken. “Dat is gewoon Ierse humor,” vertelt Friday grinnikend.

Het rebelleren tegen de gevestigde orde begon voor Gavin Friday al op zestienjarige leeftijd. Friday richtte met een aantal vrienden (waaronder U2’s Bono) Lypton Village – de latere ‘The Virgin Prunes – op en maakte hier vooruitstrevende postpunk muziek mee. Alhoewel Friday inmiddels de vijftig gepasseerd is en zichzelf voornamelijk op singer songwriterliedjes richt, houdt hij de avant-garde nog steeds bij. Zo luistert hij naar The Knife, The XX, Fever Ray (“she’s fucking brilliant!”) en Johan Johannson. Toch heeft hij nooit nagedacht over parallellen. “Fever Ray komt inderdaad wel in de buurt. Haar muziek is ook donker, fantasierijk en heeft ook een hoop open einden. Een duidelijk verschil echter is dat wij ons tegen de gevestigde orde verzetten. Dat doet Fever Ray niet. En natuurlijk hadden wij de technische mogelijkheden die er nu zijn niet.”

Friday gaat op het puntje van zijn stoel zitten wanneer hij over andere muzikanten begint te praten. Bob Dylan, Kate Bush, Jacques Brel, The Strokes, The Smiths, Cee Lo, Broken Bells, Björk. Ze komen allemaal voorbij. Een stroming waar Friday het echter helemaal niets van moet hebben is Americana: “Shave your fucking beard off and stop acting like an adult, you’re only 25. Take some risks!” Dat is ook hetgeen wat hij mist in de hedendaagse muziek: risico’s. “Tegenwoordig wordt muziek gemaakt om te verkopen. Ik zie jonge muzikanten voorbij komen die muziek als een carrière zien. Onzin, muziek zou je leven moeten zijn!”

Zijn leven toewijden aan muziek heeft Gavin Friday in ieder geval gedaan. Na 35 jaar in de muziekindustrie begint hij aan een nieuw hoofdstuk. Wij zijn zeer benieuwd wat de toekomst hem zal brengen. ‘Catholic’ ligt vanaf aanstaande vrijdag in de winkels in Ierland, in Nederland ligt het album vanaf 6 mei in de schappen. Tot 22 april is ‘Able‘ gratis te downloaden vanaf zijn site.Deel: