Toen vanmiddag de deurbel ging en de deur geopend werd, werd vanuit de hal al direct geroepen: “Hij is af, hij is af!” Groot was onze blijdschap dat vanuit het niets Bazz Barnasconi, frontman van de Bazzookas in onze redactieruimte stond met de nieuwe cd ‘Kaboem!’. Enkele maanden vertraging, maar het resultaat mag er dan ook zijn!

Zoals Bazz al met zijn vorige band VanKatoen! deed, is ook de eerste echte cd van de Bazzookas verpakt in een niet allerdaagse verpakking. ‘Kaboem!’ is verpakt in een luxe gekaft stripalbum van de op één na beste illustrator van ons land (na onze eigen Bart Koelemaij): Nozzman. Een vet stripalbum met de nieuwe cd van de Bazzookas er gratis bij, of een vette cd met een gratis Nozzman-strip er bij. Wat je maar wilt.

Na een kort intro (‘auw’) waarbij het geluid direct doet terug denken aan een oude ska-lp op vinyl, knalt ‘Indewegger’ rubuust door je luisprekers, waarbij meteen opvalt dat vergeleken met de eerdere EP een ietsje meer wordt teruggegrepen op Bazz’ oude band VanKatoen!, maar het ska gehalte ook duidelijk volwassener is geworden. De combinatie tussen de twee (Bazz en de Pallookas is met ‘Kaboem!’ een duidelijke blijver!

De homor van Nozzman past als twee druppels water bij die van de Bazzookas. ‘Indewegger’, ‘Beterder’, het is de gecombineerde humor, en de soms dubbelzinnig duidelijke teksten van de band (‘Snap het dan’) maken het een ska-album van deze tijd. Goed, de rijms zijn soms voorspelbaar, maar juist dat maken de nummers tot snelle meezingers. Valt op dat dat juist Bazz’ stem hier en daar erg richting die van Henny Vrienten gaat, en gecombineerd met de snelle nederskank doen de Bazzookas snel terug denken aan Doe Maar. Hoe goed wil je het hebben?

Zeker ‘Beterder’ (vlak na de fantastische ‘Bazzie en Adriaan’) heeft alles in zich om een klassieker te worden op de Nederlandse festivals, en als je weet dat de Bazzookas bijvoorbeeld al op Paaspop en Elastiek Muziek spelen, snap je dat die festivals alleen al door dé ska-band van het moment een groot succes zullen worden.

Uitschieters op het album zijn ‘Beterder’ en VanKatoen-klassieker ‘Havo’ en ‘Alles is te koop’. Ook fantastisch is de speciale versie van VanKatoen!’s ‘Doe het dan zelf’ met wereldkampioen Geert Chatrou als backing vogel.

Leuke bonus bij het album, in de vorm van enkele extra tracks, wat liveclips (Parkpop en Zwarte Cross en een heuse miniposter voor op-onder-boven of in je bed, een gratis concertkaartje voor Paradiso en een bouwplaat van de enige echte Bazzookas tourbus! Ons boekje is inmiddels enkele pagina’s dunner, dat begrijp je wel!

‘Kaboem!’ is meer dan een waardige opvolger van de EP ‘Supervette Sixpack’, ‘Kaboem!’ is af, en niet door de strakke productie van Brad Gilderman (Madonna, Michael Jackson, Eric Clapton, Eminem), maar door de retestrakke en energieke muziek van de Bazzookas. (9/10) (Bazzookas.nl)

Deel: