Grace Jones, (c) Richard van Egmond 2010Bij het openingsconcert van The Hague Jazz 2011 op woensdag 15 juni – voor het eerst op de nieuwe locatie, het Kyocera Stadion – zullen de bezoekers oren en ogen tekort komen, want niemand minder dan de extravagante Jamaicaans-Amerikaanse diva Grace Jones zal daar met haar gevolg aantreden, gewapend met talloze inmiddels tijdloze hits en een niet te imiteren presentatie. Van de dan al 63-jarige zangeres, actrice, voormalig topmodel en stijlicoon mag een weergaloos optreden verwacht worden.

Niemand kan qua cv tippen aan Grace Jones. Eerst was ze een topmodel in Parijs en New York. Vervolgens werd ze zowel een zingende disco diva – met de door Tom Moulton geproduceerde albums Portfolio uit 1977, Fame uit 1978 en Muse uit 1979 – als ook de muze van Andy Warhol. Daarna veranderde zij in een new wave icoon met de albums Warm Leatherette uit 1980, het tot een begrip uitgegroeide Nightclubbing uit 1981 en Living My Life uit 1982. Ook wel de Compass Point Studio albums genoemd, opgenomen op de Bahama’s met Chris Blackwell en reggae-grootheden als Sly Dunbar, Robbie Shakespeare, Barry Reynolds en Wally Badarou. Op de hoezen van haar albums en de talloze 12″es werd haar met stylist (en vader van haar zoon Paolo) Jean-Paul Goude ontwikkelde nieuwe en androgyne stijl breed uitgemeten. In 1985 was ze in Engeland om met Trevor Horn haar album Slave To The Rhythm op te nemen, een jaar later was ze alweer in Amerika om met Nile Rodgers het album Inside Story te maken en in 1989 volgde haar album Bulletproof Heart, met ondermeer Robert Clivilles en David Cole.

Intussen was ze ook een beroemd film- en tv-actrice geworden, met hoofdrollen naast ondermeer Arnold Schwarzenegger, Roger Moore, Pee Wee Herman, Eddie Murphy en Tim Curry. Als klap op de vuurpijl kwam ze in 2008 met haar nieuwste album Hurricane (waaraan ondermeer Brian Eno en Tricky meewerkten) en bleek ze na 19 jaar nog niets aan kracht (die stem!) en impact (dat uiterlijk! die outfits!) te hebben ingeboet. Grace Jones stond vorig jaar nog op de Nederlandse podia tijdens de Night of the Proms.

Foto: Grace Jones tijdens de Night of the Proms 2010, (c) Richard van Egmond, 2010

Deel: