altVelen gingen hun voor, deze week in Do you remember een band die midden jaren ’80 hun hoogtij dagen hadden. Dexy’s Midnight Runners, bekend van hun hits ‘Geno’ en natuurlijk hun nog steeds vaak gedraaide nummer ‘Come on Eileen’. Zanger/gitarist Kevin Rowland richtte in 1978 te Birmingham de groep op samen met Kevin “Al” Archer (zang, gitaar).

De naam van de band is ontleend van de toenmalige onder de Northern Soul fans populaire drug Dexedrine. Rowland en Archer namen samen met Big Jim Paterson (trombone), Geoff “JB” Blythe (saxophoon), Steve “Babyface” Spooner (alt saxophoon), Pete Saunders (keyboard), Pete Williams (bas) en Bobby “Jnr” Ward(drums) hun eerste single ‘Dance Stance’ op. Dit nummer kwam niet verder dan de 40e plaats in de Britse top 40. Na vervanging van Saunders voor Andy Leek en Ward voor Andy “Stroker” Growcott namen ze hun 2e single ‘Geno’ op. ‘Geno’ ( het nummer ging over George Washington) deed het een stuk beter, deze single behaalde in 1980 de nummer 1 positie.

Toen de bandleden hun deel van de opbrengst kregen waren ze zó teleurgesteld dat ze de master tapes van hun debuutalbum ‘Searching for the Young Soul Rebels’ in beslag namen om nieuwe onderhandelingen af te dwingen. Later in 1980 werd het album uitgebracht, wat voor Dexy’s Midnight Runners een groot succes opleverde. Na uitbrengen van de volgende single ‘There There My Dear’ , wat een enorme hit werd, eistte Rowland dat hun volgende single het niet commerciele nummer ‘Keep It, Part Two’ zou worden. Niet de beste keuze want de single werd een regelrechte flop waarna nagenoeg alle bandleden vanwege persoonlijke problemen met Rowland er de brui aan gaven.

Uiteindelijk richtte Archer ‘The Blue Ox Babes’ op, terwijl Blythe, Spooner, Williams, Stoker en Mick Talbot (ex-Merton Parkas, welke recentelijk als keyboardspeler was toegevoegd) ‘The Bureau’ oprichtten. Paterson bleef bij Rowland, welke Billy Adams (gitaar/banjo), Seb Shelton (drums, voormalig Secret Affair lid), Micky Billingham (keyboard), Brian Maurice (alt saxophoon), Paul Speare (tenor saxophoon) en Steve Wynne (bas), recruteerde en in 1981 de singles ‘Plan B’, ‘Show Me’ en ‘Liars A To E’ uitbracht. Ook deze singles brachtten niet het gewenste succes. Daarna voegde Rowland violisten toe aan de groep, te weten Helen O’Hara (uit Archer’s nieuwe band, the Blue Ox Babes), Steve Brennan en Roger MacDuff, bekend van het collectief ‘The Emerald Express’.

Met het verwelkomen van bassist, Giorgio Kilkenny nam deze line up in 1982 een Celtic/Folk/Soul getint album ‘Too-Rye-Ay’ op. de eerste single van dit album was ‘The Celtic Soul Brothers’ wat niet echt succesvol was. De opvolger ‘Come On Eileen’ werd een absolute hit en behaalde de nummer 1 positie in Engeland en Amerika. De blazersectie Paterson, Speare en Maurice kregen het gevoel dat na de toevoeging van de violisten hun rol binnen de groep uitgespeeld was en verlieten de band om ‘The TKO Horns’ op te richten, ondertussen was Kilkenny vervangen door bassist Johnny Edwards en en trad toe tot ‘General Public’. Met het uitbrengen van de singles ‘Jackie Wilson Said (I’m In Heaven When You Smile)’, een cover van Van Morrison en ‘Let’s Get This Straight (From The Start)’ handhaafden ze hun populariteit en bleven ze tot 1983 doortoeren.

Na een pauze van 2 jaar kwam Dexy’s in 1985 terug met het door critici niet al te best ontvangen album ‘Don’t Stand Me Down’ met Rowland, Adams, O’Hara en Nicky Gatfield tesamen met een aantal gasten waaronder Vincent Crane (ex-Atomic Rooster), Julian Littman en Tim Dancy (welke de drummer van Al Green was). In het begin weigerde Rowland om singles van het album ‘This Is What She’s Like’ uit te brengen, maar tegen de tijd dat hij toe gaf, was het te laat om het album nog te redden van een commerciele flop. Na een korte terugkeer in de hitlijsten met het nummer ‘Because Of You’ (tune van de Britse serie ‘Brush Strokes’) ging de groep uitelkaar.

Kevin Rowland trachtte toen een solo-carriere op te starten met het in 1988 uitgebrachte slecht ontvangen album ‘The Wanderer’. Ondanks dat hij een groot deel van de 90s lijdde onder financiele problemen en een drugsverslaving maakte hij plannen om samen met Big Jim Paterson Dexy’s nieuw leven in te blazen. Helaas leidde dit in 1993 tot een éénmalig optreden tijdens een TV programma. Hij probeerde het daarna nog éénmaal solo en tekende een contract bij ‘Creation Records’. Bij deze maatschappij nam hij in 1999 het album vol met covers getitled ‘My Beauty’ op welke geen schokkende verkoopcijfers opleverde. Kort na dit album wilde hij ‘The Demise of Creation’ een Dexy’s album uitbrengen maar dit is nooit gebeurd. In april 2003 maakte de groep bekend dat ze bij elkaar zouden komen voor een tour en een greatest hits album. In juni 2005 vertelde Rowland tijdens een interview met de BBC radio dat ze in de studio zaten en aan het werken waren aan een nieuw album. Het enige wat daaruit is gekomen is de demo ‘Its OK Johanna’.

{slide=Dexy’s Midnight Runners – Come On Eileen}http://www.youtube.com/watch?v=oc-P8oDuS0Q{/slide}

{slide=Dexy’s Midnight Runners – Geno}http://www.youtube.com/watch?v=ZnoUlZnwYy4{/slide}

{slide=Dexy’s Midnight Runners – Jacky Wilson Said}http://www.youtube.com/watch?v=_DXS4_y6fU0&feature=related{/slide}

{slide=Dexy’s Midnight Runners – There There My Dear}http://www.youtube.com/watch?v=l1e9YRXMrTQ{/slide}

h

Deel: