Rob Klerkx, onder andere bekend als de drummer van Moke, gaat sinds 2009 ook solo onder de naam Klerkx & the Secret. ‘Unleash’ is zijn eerste kindje als singer-songwriter. Het album doet recht aan de mooie ingetogen stem van Rob Klerkx en de welhaast psychedelische nummers tonen duidelijke invloeden van folk en country. Inmiddels diende een tweede kindje zich op 28 januari 2011 aan, het album ‘Undertones’. Vandaag laat Klerkx het album voor het eerst live aan het publiek horen. The Secret is de band die hem hierbij vergezeld. The Secret bestaat uit Jelle Paulusma (ex-Daryll Ann), drummer Bram Hakkens (Kyteman), Bart Wolvekamp (o.a. Wende), Theo Sieben (Orkater), Jaromir Fernig, Gideon Fererro en Gusta Geleijnse.

De avond kent een sublieme opbouw. De rustige muziek van pianist Bart Wolvekamp en de gitaar van Rob bereikt via contrabas en viool zijn hoogtepunt met maar liefst 2 drummers, een basgitarist en 3 gitaristen. De liedjes lenen zich dan ook uitstekend voor zo’n opbouw naar een climax, beginnend met de rustigere liedjes als ‘Water’, ‘Save a Prayer’ en ‘People’, en eindigend met ‘Shadows’, ‘Stoneangels’ en ‘DNA Love’ (“liefde zit in je bloed, verdomme”). De bandleden luisteren aandachtig naar elkaar tijdens het spelen, een mooi gezicht om te zien.

Het lied ‘Seven Days in the Woods’ (dat nog niet op plaat uitgebracht is) ontstond door een verhaal over aangestoken bosbranden die meer dan 2 weken duurden. Het is geen een op een vertaling, maar een eigen interpretatie van de bosbranden. Rob: “Denk tijdens dit lied aan hij die wegloopt met brandende brieven”. Dat lukt goed, de tekst neemt ons inderdaad mee. Klein minpuntje van dit lied is dat de begintekst gesproken wordt, en niet gezongen. Op zich is dat niet erg, maar het gesproken engels van Rob is niet sterk. Tijdens de zang van de liedjes is hiervan gelukkig niks te merken.

Zijn 2 drummers – waar Rob terecht enthousiast over is – de vele bekende muzikanten die deel uitmaken van the Secret wat de muziek zeer divers maakt, en de diverse invloeden (country, pop, folk, zelfs rock komt om de hoek kijken), maakt dat dat deze band het in 2011 wel eens heel ver zal kunnen gaan schoppen!


Foto’s (c) 2011 Armelle van Helden

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: