De meesten zullen bij een Zweedse zangeres direct aan Robyn denken, maar er schijnen meer goeie zangeressen rond te lopen, dat bewijst ‘Current Affair Medium Rare’, Britta Persson’s derde album. Ik kende deze Zweedse brunette (!) nog niet, en zo vreemd is dat niet, want de internationale bekendheid moet nog komen. Dit album lijkt een grote stap in de goede richting want haar liedjes zijn poppy, haar stem heeft ‘pit’ en ze komt excentriek over, iets wat het ook altijd goed lijkt te doen.

Uit de teksten blijkt dat je met Britta geen ruzie moet krijgen, zeker niet als manzijnde. Het openingsnummer, ‘Annoyed to Death’, is zo’n typisch girl power liedje. Hierin valt ook direct haar goede stem op. Zowel hoge als lage noten lijkt ze met gemak te kunnen bereiken, waarbij zij ook nog eens heel subtiel varieert tussen de noten. En dat is wat haar stijl kenmerkt op dit album; ze zingt hoge en lage noten, daalt dan een halve noot, om direct daarna drie noten hoger te zingen en steeds met de kans dat ze de verkeerde noot pakt, maar ze faalt niet. Muzikaal koorddansen noem ik dat.

‘Meet A Bear’ bevat al deze elementen, is nog catchier dan het vorige nummer en niet voor niets de eerste single van het album. Hierna volgt ‘Toast to M’, dat een zwaar onderwerp heeft – een vriend die zelfmoord heeft gepleegd – maar ergens ook optimistisch is. ‘Some Girls Some Boys’ is een rustig nummer en dat lijkt ook het geval met ‘For the Steadiness’ totdat het zeer dansbare refrein volgt.

Echt slechte nummers staan er niet op dit album, of je moet ‘If You Don’t Love Him’ iets te langdradig vinden, maar het daaropvolgende ‘Big Fuss’ is zo poppy, dat je dat dan alweer helemaal vergeten bent. De laatste nummers halen niet het niveau van de eerste vijf nummers, maar haar stem maakt een hoop goed.

‘Current Affair Medium Rare’ ligt heel makkelijk in het gehoor, maar gaat ook na meerdere luisterbeurten niet vervelen. Het album, en vooral het begin er van, heeft bij mij meerdere dagen op repeat gestaan, maar de nummers hebben nog steeds dezelfde positieve uitwerking op mij als die eerste keer. Een beetje jammer dat het album op het eind iets minder wordt, maar die nummers doen niets af aan het feit dat er ook een zestal potentiële hits op staan. Aandacht van de radiostations is alles wat zij nodig heeft voor een internationale doorbraak, want maak mij niet wijs dat al die Britse en Amerikaanse sterren beter zijn dan die stoere Britta Persson uit Zweden (8/10) (Selective Notes/Razzia)

Deel: