In 2004 kwam ‘Ghostboy’ uit, het debuutalbum van Gabriel Ríos. Drie jaar later kwam hij met opvolger ‘Angelhead’. Hij stond onder andere op Parkpop en Pinkpop. Wijlen Theo van Gogh was groot fan van Gabriel en gebruikte het lied ‘Broad Daylight’ in de film 06/05, die gaat over de moord op Pim Fortuyn. Vandaag presenteert Gabriel zijn nieuwe album ‘The Dangerous Return’, de enige Nederlandse show dit jaar.

Gabriel Ríos speelt een exclusieve set voor een zaal vol genodigden in People’s Place, een members only club in Amsterdam. Binnen is een mix aan mensen, veelal vrouwen: genodigden en gelukkige prijswinnaars. Gabriel wordt deze avond vergezeld door jazzpianist Jef Neve en percussionist Kobe Proesmans. De gehele show praat Gabriel in het Engels, al woont hij al weer de nodige jaren in België. Het is een man die veel passie uitstraalt, en dat ook in zijn muziek laat terugkomen. Spaanse invloeden door zijn Puerto Ricaanse achtergrond komen goed naar voren bij een Puerto Ricaanse klassieker en bij het lied ‘Papo’. ‘Papo’ speelt en zingt hij met heel zijn hart, voor alle mensen: hij wijst daarbij ook naar zijn eigen hart.

Het lied gaat over een man die het wil maken in de muziekwereld, maar het album wordt niet uitgegeven (niet autobiografisch). Het lied ‘Dauphine’ wordt ingeleid als het lied wat Gabriel als laatste heeft geschreven, en wat in België al uit is. Hij hoopt dat het ook snel in Nederland zal verschijnen. Het publiek zingt ‘Broad Daylight’ vol overgave mee. Bij andere liedjes luistert een deel van het publiek aandachtig, maar de rest kletst er naar hartenlust op los. Gabriel maant een aantal keren om stilte, maar het mag niet baten. Dan is het tijd voor 2 toegiften, met humor door Gabriel gebracht: ‘You knew we would come back: you can’t go anywhere backstage!’

Door de warme klanken van Gabriel Rios is het buiten in de kou toch nog aangenaam warm!


Foto’s (c) 2010 Armelle van Helden

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: