‘Stop de culturele kaalslag’ is de kreet van de actie die door onder andere Freek de Jonge en de FNV werd georganiseerd in het kader van het protest tegen de bezuinigingen van het kabinet op subsidie op kunst en cultuur. Subsidie die het onder andere mogelijk maakt om speciale concerten en festivals nog een beetje betaalbaar te houden. Onder de motto’s ‘Leve de Beschaving’ en ‘Beschaving is de erkenning van de ander’ traden ongeveer 500 artiesten op. Ze werden begeleid door het Metropole Orkest, dat als onderdeel van Muziek Centrum voor de Omroep op de nominatie staat om gesloopt te worden. Een publiek van ruim 2500 mensen in de zaal, en zo’n 400.000 kijkers thuis, kon genieten van het beste dat de Nederlandse cultuur op het gebied van de podiumkunsten te bieden heeft.

Inmiddels hebben bijna 100.000 mensen de petitie tegen de kabinetsplannen al ondertekend, en jou handtekening moet daar zeker bij, want jij houdt toch ook van muziek? Onder dat mom traden honderden bekende en minder bekende artiesten afgelopen maandag op in de Heineken Music Hall, waaronder Wende, Waylon, De Nits, Caesar Zuiderwijk, Moke, Kyteman, Giovanca, Nuhr, Ernst Daniël Smit, Acda en de Munnik, Carel Kraayenhof, Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge en vele, vele anderen.

De Culturele Kaalslag moet een halt worden toegeroepen, want waar het kabinet nu mee bezig is is afbraak van cultuur en ontspanning, en dat mag nooit gebeuren!


Foto’s (c) 2010 Charlona Teerlink

Wat is jouw mening over het korten op cultuur? Vertel hier jouw mening!

Deel: