Raar maar waar, het Amerikaanse Monster Magnet speelt een heuse thuiswedstrijd in ‘onze’ lichtstad vanavond. Al voor het derde achtereenvolgende jaar is deze space-, stoner-, hardrock formatie te gast in de Eindhovense Effenaar. En dat schept een band, gezien het in grote getale toegestroomde publiek op deze kille dinsdagavond. Met het nieuwe ‘Mastermind’ album op zak (zie https://www.maxazine.nl/cd-recensies) en het feit dat dit het enige optreden in Nederland is van deze tour, moest deze wedstrijd wel gewonnen worden.

Het voorprogramma van deze gehele tour Seventh Void had net als ‘labelmates’ (Napalm Records) Monster Magnet ook een nieuwe cd te promoten. De debuut cd ‘Heaven is Gone’ van deze formatie, geformeerd rondom de voormalig Type O Negative leden Kenny Hickey (zang/gitaar) en John Kelly (drums), staat ruim anderhalf jaar na de Amerikaanse release op het punt van uitkomen in Europa. Voor een nog niet geheel gevulde zaal gaf Seventh Void een heerlijk visitekaartje af. De doomrock/-metal van deze band klonk erg overtuigend. Naast de eerder genoemde ervaren rotten in het vak, vielen ook bassist Hank Hell en (lead)gitarist Matt Brown in positieve zin op. Hell is een echte performer en podiumbeest, qua uitstraling doet de man mij denken aan Jason Newsted (ex-Metallica) en aan Cristiaan Olde Wolbers (ex-Fear Factory).

Heftig bewegend en mee playbackend zonder ook maar één steek te laten vallen. Gitarist Matt Brown soleerde er naar hartenlust op los, mede door het goede heldere geluid een lust voor het oor. Kenny Hickey ontpopte zich naast het zijn van een degelijke gitarist, wat we al wisten uit de Type O Negative tijd, ook als een niet onverdienstelijk frontman met zijn Chris Cornell, Ozzy en een beetje Mustain achtige vocalen en zijn ‘macho’ houding op het podium. Een aangename kennismaking met een heel goede band, ook de publieksreactie had slechter gekund voor een debuterende band. Lees op zeer kort termijn meer over deze band op maxazine.nl

Monster Magnet…kwam…zag en overwon! De zaal was inmiddels (bijna) tot de nok toe gevuld toen de eerste tonen van ‘Nod Scene’ de zaal in denderde. Voor een klein moment dacht ik dat de liefde een beetje over was. De band had een kille uitstraling en de publieksreactie was een beetje matig. Maar al snel veranderde die atmosfeer. Tijdens ‘Tractor’ en ‘Dopes to Infinity’ begonnen de eerste fans mee te zingen en na de zeer goed ontvangen nieuwe songs ‘Hallucination Bomb’ en ‘Dig that Hole’ zat de stemming er helemaal in. Monster Magnet speelde een uitgekiende set met opvallend veel nieuw materiaal afgewisseld met alle krakers uit de glansrijke carrière van de band. Het opperhoofd, de flink in omvang toegenomen Dave Wyndorf was lekker op dreef. Zwalkend over het podium lonkte hij naar de (vooral vrouwelijke) fans, lulde en brulde hij de songs vlot aan- en in elkaar.

Helaas vergat de man af en toe in zijn microfoon te zingen, en had hij zijn effect pedalen op een standaard bij het drumstel staan, zodat we regelmatig tegen zijn rug aankeken. De band was zowel visueel en muzikaal lekker op dreef…en daar zijn toch de meeste fans voor gekomen. De energieke bassist en beide gitaristen hingen regelmatig met hun instrumenten letterlijk in de voorste rijen van het publiek. ‘Medicine’, ‘The Right Stuff’ en ‘Space Lord’ werden door het publiek warm ontvangen en luidkeels meegezongen. Als toegift speelde Monster Magnet met het lekkere ‘Gods and Punks’ en ‘Bored with Sorcery’ wederom twee nieuwe nummers die goed werden ontvangen door de fans.

Gevolgd door de absolute krakers ‘Crop Circle’ en uiteraard het luidkeels meegezongen. ‘Powertrip’ kwam een mooi avondje rocken ten einde. Monster Magnet krijgt veel kritiek van oude fans op het laatste album ‘Mastermind’, maar de band heeft in Eindhoven bewezen live nog steeds springlevend te zijn en dat ook de songs van het laatste album dik in orde zijn. Laten we alvast zeggen” “Tot volgend jaar in Eindhoven, Monster Magnet”. Ik zal er weer bij zijn.

Deel: