Voor de één is hij al bekend sinds Bobine en Vengeance, voor de ander pas sinds Guilt Machine, Ayreon, Ambeon of Star One. Zeker is dat Arjen Lucassen een van Nederlands beste en verrassendste hardrockers is. We hadden het genoegen met hem te mogen spreken, onder anderen over zijn nieuwste CD van Star One, zijn band met Floor Jansen van After Forever in de gelederen. Niet zomaar een stem dus; Nee Arjen kiest voor zijn projecten steeds het beste van het beste.

Één van de grote mannen van Vengeance destijds – zelf houdt hij die grootte op zijn lengte – Arjen mag zichzelf niet tot de kleinste gitaristen noemen. Na 15 jaar touren met Bobine en Vengeance is Arjen halverwege de jaren ’90 in feite gestopt. “Ik had het helemaal gehad met touren in een band. Het muzikale creatieve proces van iets nieuws te gaan bedenken vond ik veel leuker. Ayreon, Guild Machine en Ambeon zijn dan ook geen bands maar projecten. Star One valt daar echter toch weer buiten, dat is eigenlijk wel een band te noemen. We hebben na de eerste CD een tourneetje gedaan, en we hebben nu ook met de tweede CD dezelfde muzikanten gebruikt, dat is wel heel uitzonderlijk moet ik zeggen. Maar als de muzikanten waarmee je het eerste album maakt goed zijn, waarom moet je dan verder zoeken?”

Star One is heel iets anders dan bijvoorbeeld Ayreon. Lucassen verbaast zich erzelf soms nog over: “Met Ayreon heb ik in 1995 mijn eerste rockopera opgenomen. Ik ben helemaal gek van Tommy van The Who, Pink Floyd’s The Wall, War of The Worlds, Jesus Crist Superstar, en dat wilde ik ook doen. Het zijn inmiddels alweer een stuk of zes zeven albums. Met Star One ben ik meer richting de spacemetal gegaan, maar het blijven conceptalbums. Alle songs zijn wel gebaseerd op films; Met het eerste album ‘Space Metal’ heb ik alles gebaseerd op spacefilms, Dit keer meer de wat duistere films, zoals ‘The Matrix’, ‘Planet of the Apes’ en zo. Een beetje de films die het meeste indruk hebben gemaakt in mijn leven.

Deel: