Van het voetbal moet Italië het tegenwoordig niet meer hebben en de Italiaanse keuken kennen we onderhand ook wel. Tijd voor iets anders. Dat lijkt moeilijk aangezien de stereotype Italiaan de hele dag bezig is met zijn uiterlijk, maar er zijn natuurlijk ook Italiaanse mannen die wat minder aan dit plaatje voldoen of ook nog genoeg tijd hebben voor iets nieuws. Ze noemen zichzelf Waines en komen uit Palermo. Naast de maffia is daar ook een pizzaverkoper actief die de nachtbrakers van minipizza’s voorziet en Fabio Rizzo (zang/gitaar), Roberto Cammarata (gitaar en achtergrondzang) en Ferdinando Piccoli (drum) zijn vaste klanten van deze man. Nu de grote vraag: wat heeft dat te maken met Waines en hun debuutalbum ‘Stu’? Heel simpel: zowel de bandnaam als titel van het album zijn ontleend aan de naam van deze verkoper.

Grote kans dat dit trio in de nachtelijke uurtjes luistert naar het vroege werk van The Rolling Stones en bands als The White Stripes en Black Keys. ‘Stu’ is namelijk doordrenkt van de blues. ‘Flow River Flow’, waarmee het album opent, heeft veel weg van de Stones en bevat lekkere uithalen en gitaarriffs. Ook ‘Wooooo’ bewijst dat Mick Jagger & co. in Palermo nog niet vergeten zijn. In ‘Let Me Be’ wordt de blues steviger en dat nummer is voor mij het absolute hoogtepunt van het album. In ‘Have You Heard The News?’ gaat Waines er vanuit dat het nieuws bekend is, want gezongen wordt er niet. Geen slechte keuze want deze instrumentele solo weet ondanks of dankzij deze keuze een heerlijk blues geluid te produceren. Tot aan ‘Ready To Taxi’ wordt het steeds rauwer, maar ‘I’m Northbound, Babe’ brengt daar met het relaxte intro verandering in. Hierna zet ook dit nummer de rauwe blues door. De rust keert pas echt terug op het eind, met de akoestische gitaarsolo van het titelnummer.

{slide=Waines – Let Me Be}http://www.youtube.com/watch?v=_ozb1qpfnec{/slide}

Liefhebbers van bluesrock raad ik dit album van Waines echt aan; geniet je van The White Stripes en heb je ook weer genoten van het laatste album van The Black Keys ga dan snel op zoek naar ‘Stu’. De pizzaverkoper van Palermo zal je in Nederland niet gauw vinden, maar mogelijk dat je met Waines debuutalbum zijn mini-pizza’s al wel kunt ruiken! (7/10)

Deel: