Rubicon is het 7de album van de Noorse gothic metalband Tristania. Deze band heeft inmiddels al ruim 12 jaar ervaring, en dat is goed te horen. Tristania is duidelijk een van de betere bands in zijn genre. Hun sound is ontzettend mooi door de ruige gitaarriffs, de aanvulling door een goede violist (Pete Johansen, een violist die ook op sommige eerdere albums van Tristania te horen is) en een tweestemmige zang. Juist deze tweestemmige zang geeft de band een hele duistere, maar ook bijzondere sound. Door deze techniek krijgen de nummers ook een mooi middeleeuws geluid. De afwisseling tussen rustige en harde stukken zorgt voor een goede variatie, zodat het hele album niet gaat vervelen. Er zitten veel stukken stevige metal in, maar ook een paar mooie ballads.

Ondanks dat je nog goed hoort dat Rubicon een album van Tristania is, is dit album erg anders dan de eerdere. Dit zorgt dat Rubicon zelfs voor trouwe fans leuk is, omdat het heel wat extra’s toevoegt.

Een leuk stukje extra informatie is dat er nog maar een klein stuk van de oorspronkelijke band over is. Een erg klein stukje zelf: Er zijn inmiddels zo veel veranderingen opgetreden in de band, dat er nog maar één oorspronkelijk lid over is, namelijk Einar Moen, de toetsenist van de band. Voor de rest zijn alle andere oorspronkelijke leden eruit gestapt of vervangen. Op dit moment bestaat de band uit 7 leden.

Al met al is dit dus een erg goed album. De nummers zijn goed en het gaat niet vervelen. Ook is dit album een goede aanvulling op het al bekende werk van Tristania, ook al is deze band al 12 jaar bezig. (8/10)

Deel: