En toen was er lichtIn 2009 begonnen [[Dio]] en [[Flinke Namen]] aan een gezamenlijke tour door Nederland, genaamd “En toen was er Licht”. Een spraakmakende tour, want, naast goede muziek ook een spectaculaire lichtshow. Donderdagavond kwam de “En toen was er Licht” tour ten einde in de Mezz in Breda.

Het voorprogramma werd verzorgd door GiG Entertainment. Deze gasten rappen zowel Nederlands- als Engelstalig en doen dat niet onverdienstelijk. Vooral de Engelstalige raps waren goed, en de beats waren zelfs érg hard. De zaal was helaas nog maar half vol, maar de 4 rappers en de dj deden er alles aan om een goed feestje te bouwen. Dat lukte aardig, maar zeker toen er gratis cd’s en t-shirts het publiek in werden gegooid kwam er beweging in de zaal.

Al ver voordat de eerste Flinke Namen mix-tape het leven zag, was hip-hoppend Nederland er al van overtuigd dat het ging knallen. Na verschillende losse tracks en een mix-tape werd afgelopen jaar ook het album Superstuntwerk een groot succes. Dat bleek ook wel tijdens het laatste optreden van de “En toen was er Licht” tour, want het was volle bak en elke track werd mee gerapt.

De Flinke Namen zijn echte entertainers. Sef, MC Fit en Murth praten en dollen continu met het publiek (en elkaar) en weten iedereen goed op te zwepen. Dat de heren er een show van wilden maken was overigens vanaf het begin meteen duidelijk, want over de lichtshow die ze hadden meegebracht is in de media geen woord teveel gezegd: Die was vet!

Wat de muziek betreft: Het was een lekkere mix van oude tracks (bv. Niet om arrogant te doen), tracks van de mixt-ape (Rol je raam naar beneden!) en een heleboel tracks van het nieuwe album. Natuurlijk kwamen “Wolken” en “Als zij langsloopt” voorbij en ook Gers Pardoel deed nog ff mee op “Kunst en Vliegwerk”. Echt los ging het bij de promo remix van “Hakkemdoordemidde”, “O” en “Hoeren”, een track die door een verbazingwekkend groot aantal jonge meisjes uit volle borst werd meegezongen.

Kijk hieronder een korte video met wat beelden van de tour én een nieuwe track:

Flinke Namen - en toen was er licht

{slide=1. Flinke Namen en Dio – En Toen Was Er Licht}http://www.youtube.com/watch?v=hR6X_0NebNE{/slide}

Dio - en toen was er licht

Alsof dat nog niet genoeg was, kwam daarna Dio nog even een feestje bouwen. Na het geweld van de Flinke Namen was het even wennen dat Dio in z’n eentje op het podium stond (backup mc was DJ Abstract), maar de energie die Dio op het podium bracht was erg aanstekelijk dus iedereen was al snel weer los. Ook bij Dio kwamen alle hits voorbij, natuurlijk “Tijdmachine” en “Aye” met Sef, maar ook “Dom, Lomp en Famous” en “Stuk”.

De lichtshow was bij Dio wat minder, maar het optreden was zeker vet. Aan het einde kwam iedereen nog ff het podium op om een paar tracks samen te doen. Eén van die tracks is “En toen was er Licht”, die ik helaas nog niet online heb kunnen vinden. Hij komt wel voorbij in de video hierboven.

Deel: