Afgelopen November stond hun single ‘Mash up the Pieces’ op de 52e plek in de [[Mega top 100]], deze week staan ze in het voorprogramma van de [[Earth Wind & Fire]] experience, de afsplitsing van de wereldberoemde soulband, die in de jaren ’70 hit na hit scoorde. Tijd dus om [[Pitchlight]] eens aan de tand te voelen, en dat deden we met saxofoniste Judith van Bilsen.

“Pitchligh heeft een mooi jaar achter de rug. Het begin met het winnen van de publieksprijs van de [[Clash of the Cover Bands]] in april. Daarna is het allemaal in een stroomversnelling gegaan, we gingen van de kleine kroegjes opeens naar de grotere zalen. [[Paradiso]] is in feite onbereikbaar als coverband, we dachten toen we ons inschreven zo van ‘We zien wel hoever dat we komen, gaan gewoon genieten van ieder optreden’, maar toen we verder kwamen werden de zalen steeds groter, steeds stapje voor stapje bijzonderder, en opeens sta je dan toch in dat grote Paradiso. Ik weet nog toen ik binnenkwam dat ik, samen met enkele andere bandleden, toch even tien minuten moest stilstaan. Wow, wat was dat machtig, zo’n mooie zaal!” Is Paradiso dan meteen het hoogtepunt van Pitchlight vroeg de band. Judith twijfelt: We hebben in het afgelopen jaar zoveel bijzondere en leuke dingen meegemaakt”, veel verschillende dingen. We stonden in de [[013]] in Tilburg, toch een stukje groter dan Paradiso, maar ook Paradiso zelf, die zaal is zo mooi, maar we hebben ook opgetreden op het strand, bij zonsondergang, de ‘Live on Stage’-festivals, het opnemen van de single was ook een hoogtepunt, maar ook het moment dat je hoort dat je in de Top 100 staat, het is moeilijk om aan te geven wat het hoogtepunt is. Nu we die publieksprijs gewonnen hebben gaat het op zich toch wel een stuk makkelijker, omdat je nu gesteund wordt door [[Elmic Records]], die onze single uitbracht, die ondersteunen ons nu enorm met boekingen, papierwerk, optredens, etc. Van de andere kant is het natuurlijk de aanvragen voor optredens, die zijn er nu veel meer, je krijgt nu ook meer erom heen, interviews en zo, daar hadden we opeens mee te maken, en dat kost ook wel weer meer tijd, dus dat compenseert dan weer een beetje. Maar goed, we zijn met 12 man, dus we kunnen wel een beetje de boel verdelen.”

Pitchlight heeft een single uit, is het nu afgelopen met de covers? “Tsja, we hebben nu wel een single uitgebracht, maar zijn eigenlijk gewoon een coverband. Zoals het nu is, met een eigen single uitgebracht, is de ambitie is er toch nog niet echt om meer eigen nummers te schrijven. Kijk, als het op je pad komt zoals nu was, is het mooi, gaan we het niet uit de weg, gaan we met de hele band aan de slag, maar in principe blijven we gewoon covers spelen, omdat we dat toch erg leuk vinden om te doen. En dan aan het eind van vorig jaar kregen we dan het bericht dat we dan weer naar de 013 en naar Paradiso mogen, als voorprogramma van zo’n fantastische band. Dat we de publieksprijs wonnen bij de Clash of the Cover Bands speelt natuurlijk mee dat je gevraagd word, vergeet niet, het waren er zo’n 250 waarmee we begonnen zijn toen, maar een erkenning uit een andere hoek, bijna een jaar later (de Clash of the Cover Bands was april), ja dat is fantastisch. Wij spelen dan voornamelijk oude rock en soul, en we gaan ons helemaal op de soul storten deze optredens. WIj zijn net een klein stapje anders, spelen bijvoorbeeld geen nummers van Earth Wind & Fire, maar zitten toch wel in dezelfde hoek. We weten zeker dat de mensen het helemaal te gek gaan vinden. Je weet allemaal niet wat er op je afkomt, maar het is een erkenning dat je steeds maar opnieuw wordt gevraagd voor van allerhande dingen, dat is toch wel mooi.”

Deel: