En dan zijn we alweer aangekomen bij de derde letter van het alfabet van achter naar voren. De iks. Geen eenvoudige letter, mag ik wel zeggen. Om te tekenen valt hij reuze mee, dat wel. Maar om er een woord mee te beginnen (laat staan een muzikaal ensemble aan te duiden)… Ik geef het u te doen. Sterker nog: ik geef het mezélf te doen. En wel in deze columns. Ik wist natuurlijk dat hij er aan zat te komen, die iks. En nu is het dan zover.


In mijn cd-collectie van 2500+ cd’s (met dividers om het een en ander nog terug te kunnen vinden, zonder er een hele dag aan kwijt te zijn), staat een divider met de letter ‘x’. Erachter staan geen cd’s. En nu? Hoe moet dat nu met die column? Geen ‘x’?!

Er is een band die heet X. Dat zou het probleem op kunnen lossen, ware het niet dat deze band heel erg slecht is. En ik herhaal dat hier graag nogmaals: heel, heel, heel erg slecht. Zo slecht dat als het wc-papier zou zijn, ik er mijn gat niet mee zou kuisen, al was het het laatste blaadje aan de rol. Nou ja, dan misschien wel, maar ik bedoel maar. Nee, in mijn column géén X (als band, dan).

Nu, wat dan wel? Ik moet wat water bij de wijn doen en uw begrip vragen om thans te kiezen voor de band met de welluidende naam Brand X. U wellicht niet onbekend in de oren klinkend. Of wel, natuurlijk. Dat zou ook zo maar kunnen, als u bijvoorbeeld nog nooit van de band Brand X heeft gehoord. Vandaar deze column.

Het Britse Brand X, al jaren geleden ter ziele gegaan – zeer helaas, mag ik daar aan toevoegen – speelt heerlijke fusion. Na een korte zoekactie van mijn hand, zojuist bij BOL, leverde op dat de cd’s Do They Hurt en Product bij elkaar nog geen 10 euros moeten kosten! Een verschrikking! Koopt u alstublieft die twee cd’s van Brand X. Alstublieft. Ze zijn het meer dan waard. Meer dan waard. En, dan koopt u Phil Collins op de drums. Want, naast Genesis en nog vóór zijn solo-carrière trommelde Phil op het drumstel bij Brand X. En dat deed hij erg verdienstelijk. Ik zou moeten zeggen, welhaast fenomenaal.

Ik krijg niets voor de aanprijzing van Brand X, maar koop die platen. Bij BOL of elders. En nu niet meteen gaan zitten torrenten, of kazaa’en (bestaat dat nog?), gewoon: hup kopen die hap! Prachtige fusion. Met de letter iks.

– Fh.


Deel: