Het is alweer bijna december en dat betekent traditioneel dat we terugkijken op wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Zonder daarbij superlatieven te gebruiken kunnen we gerust stellen dat Colin Benders, alias Kyteman, met zijn hiphop orkest de openbaring van 2009 was. Vanuit het niets stond hij daar, op alle grote podia en festivals in Nederland. Drie jaar lang werkte hij aan zijn cd, The Hermit Sessions. Niet zo gek als je bedenkt dat hij ieder instrument zelf bespeelde. Voor live optredens had Kyteman bedacht dat het voor het publiek leuker is als je daadwerkelijk een orkest ziet spelen. En wat voor orkest.

Kyteman dirigeert de 12 muzikanten en maar liefst 10 mc’s terwijl hij zelf vaak ook nog trompet of bugel speelt. Met zoveel enthousiaste en getalenteerde muzikanten is het niet moeilijk om een leuk feestje te bouwen. Helaas is 11 december al het allerlaatste concert in de Heineken Music Hall waarvoor de kaarten al lang zijn uitverkocht. Hierna gaat het orkest weer uit elkaar, hoewel Benders al volop ideeen heeft voor een volgende project. Mocht je Kyteman dit jaar niet hebben gezien en je hebt geen kaartjes voor 11 december dan rest maar 1 ding; koop de dvd! Deze bevat een live registratie van het optreden in de Oosterpoort in Groningen. Een fantastische avond die begint met een deuntje dat net zo goed door een New Orleans Brass Band gespeeld kan worden en eindigt met het steeds weer ontroerende nummer ‘Sorry’. Dit nummer is samen met ‘She Blew Like Trumpets’ ook te vinden als bonus track. De eerste is opgenomen op Lowlands, en geeft duidelijk weer waarom Kyteman de sensatie van dit popfestival in Flevoland was. Van de tweede staat de videoclip erop.

Maar het draait natuurlijk allemaal om het concert. Wanneer bij het nummer ‘It Circus’ het hele podium volloopt met mc’s en iedereen daar staat te springen, probeer dan maar eens rustig op je bank te blijven zitten. Dat lukt je niet en dat is ook niet de bedoeling. Met deze dvd beleef je het concert keer op keer opnieuw alsof je vooraan staat. Daarom is het de moeite waard om hem te kopen, niet alleen wanneer je het concert hebt gemist, maar ook wanneer je het nog eens wilt meemaken. En als je de Limited Edition nog kan vinden, dan kun je het allemaal ook nog in je auto beluisteren. (9/10) (Kytopia)

Deel: