De [[Cords]] zjin weer bij elkaar. Tien jaar na de release van het laatste album “Taurus no Bull” (foto) uit 1999, brengt Cords eind februari 2010 de CD/DVD box Collage uit: outtakes, bijzondere opnamen en twee gloednieuwe tracks, plus een DVD met videoclips, found footage en de registratie van een zinderend reünieconcert uit 2009. De band werd in 1990 opgericht en vond al snel, te midden van invloeden als [[Sonic Youth]], [[Soundgarden]], [[My Bloody Valentine]] en [[Smashing Pumpkins]], een heel eigen geluid, dat het best te omschrijven is als noiserock-meets-psychedelica. Die unieke sound wordt opgepikt door de legendarische [[BBC]]-radiomaker John Peel, die niet alleen de demo draait, maar Cords in 1991 ook naar Londen haalt voor een Peel Session. Onder meer door veel optredens door Europa neemt Cords’ bekendheid snel toe, en hoewel er vanuit zowel Nederland als Engeland interesse is om de band te contracteren, tekent Cords eind 1992 als eerste Nederlandse band in de geschiedenis een Amerikaans platencontract voor het debuutalbum ‘Taurus No Bull’, bij het label TVT Records. Cords werd eind 1999 opgeheven, maar twee concerten in 2009 maakten meteen duidelijk: de opzwepende chemie die de band in de jaren ‘90 heel Nederland en de halve wereld rondvoerde bleek explosiever dan ooit tevoren! De rauwe energie en het onmiskenbare spelplezier gaven de doorslag voor de drie originele leden Simone Holsbeek (zang), Trush Morsink (gitaar) en Marc Fabels (bas) om, versterkt met Alwin Wubben (gitaar) en Jérôme Miedendorp de Bie (drums), vaker op te gaan treden. De gejaagde noiserock die Cords indertijd onder andere twee John Peel Sessions, een Amerikaans platencontract voor hun debuutalbum ‘Taurus No Bull’ (1993) en uitgebreide tours langs vele mooie zalen en festivals in binnen- en buitenland opleverde, klinkt anno 2009 nog net zo urgent en gedreven als op de dag dat het geschreven werd.

Deel: