Het is toch wel een beetje vreemd te noemen dat de duurste film aller tijden in China geproduceerd, totaal in het niet valt qua berichtgeving, vergeleken met de tientallen films die uit [[Hollywood]] komen. Honderd-miljoen dollar heeft ‘ie gekost, ‘Red Cliff’, een actievolle avonturenfilm over de gigantische strijd in het oude China tussen de verschilende Koninkrijken. In de laatste dagen van de [[Han Dynastie]] valt het enorme Keizerlijke leger het Koninkrijk van Xu binnen in een poging het verdeelde China te lijmen. De heerser van Xu, Liu Bei, is ten einde raad en zoekt steun bij zijn rivaal Sun Quang, om samen te strijden tegen de bevelhebber van het Han-Keizerrijk Cao Cao. Om de enorme vechtscènes in de film mogelijk te maken heeft het Chinese leger 100.000 figuranten ingezet. Dat vraagt natuurlijk om een perfecte regie, en die was er ook. Regisseur [[John Woo]] maakte in Hollywood furore met films als ‘[[Face/Off]]’ en ‘[[Mission Impossible]]’, maar keerde na jaren weer terug naar zijn geboorteland voor de verfilming van ‘Red Cliff’, gebaseerd op een van de vier oude Chinese klassiekers, ‘De roman van de drie Koninkrijken’, samengesteld tussen 285 en 297 na Christus . 150 Minuten Chinees spektakel, voor de Westerse markt, in China is de film uitgebreider uitgebracht, in twee delen van elk 2,5 uur, voor de liefhebber. Slechts te zien in de betere filmhuizen en enkele gewone bioscopen, maar zeker de moeite waard.

Deel: